Närvärme - ett hett alternativ när byn minskar utsläppen
HEDENÄSET. I Hedenäset satsar man på miljöriktig närvärme.- Vi har sålt fyra och en halv miljon megawattimmar hittills, säger Lennart Mansikka, delägare i Hedenäset närvärme.
Lennart Mansikka i flislagret på 3000 kubik.FOTO: ANNETH ERIKSSON
Foto: Anneth Eriksson
- Vi gick till kommunen som var positiv till affärsidèn i och med att deras gamla pannor var i behov av förnyelse. Kommunen är vår största kund, säger Mansikka.
Den 17 ton tunga värmepannan är på två megawatt och den förbrukar 7000 kubikmeter skogsflis per år.
Sotmaskin
Pannan har en inbyggd automatisk sotmaskin som rengörs var fjärde timme med tryckluft. Skulle ett fel uppstågår ett larm ut till ägarnas mobiltelefoner.
- Vi har bara haft lite inkörningsproblem då vi fingrat på fel ställen, men man lär sig under resans gång, säger delägaren Ulf Zakariasson.
Hittills är två av Matarengihems nio fastigheter anslutna, samt fem privata villor och även Skolbacken försörjs i dag av närvärme.
- Alla Matarengihems fastigheter ska anslutas samt 35 privata villor och ålderdomshemmet och kommunens fastigheter ska också med, säger Zakariasson.
Den totala investeringen har uppgått till 6,5 miljoner kronor, varav 1,8 miljoner kommer från Länsstyrelsen i form av EU-stöd.
- Idèn till det här kom när vi började fundera på billigare och bättre bränsle än el och olja. Jag har suttit i skogsmaskinen och huggit skog och många gånger funderat på att man skulle kunna ta till vara på skogsprodukter som industrin inte kan använda, säger Lennart Mansikka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!