"När vi är borta blir det kaos"
BODEN. Droganvändningen bland Bodens högstadieungdomar ökar. Då plockas alla utom en kamratstödjare, kisare, bort från Sandenskolan. - Det är helt fel tillfälle. Kisarna måste få vara kvar, säger Carina Lingren, förälder.
Foto:
Stökigt läsår
Boden hade 2005 landets lägsta siffra vad gäller niondeklassare som provat narkotika. Två år senare har det skett nästan en fördubbling till 5,6 procent. Samtidigt har riksgenomsnittet börjat att sjunka och ligger på sex procent.
- Vi fick den här informationen på ett föräldramöte. Man undrar vad det beror på. Det har varit stökigt på Sandenskolan det här läsåret, säger Carina Lindgren.
Hennes dotter började sjuan i höstas och tycker det är skönt att kisarna finns på skolan.
- De står för tryggheten. Tar man bort dem, tar man bort elevernas trygghet, säger Carina Lindgren.
Förebyggande arbete
Hon påpekar att kisarna är med eleverna på rasterna.
- De ser det subtila i grupperna, och bryter beteenden. Allt som händer, händer i korridorerna där lärarna inte är. Alla ungdomar har dessutom inte föräldrar som backar upp dem. Kisarna är en del av deras stöd, säger Carina Lindgren.
Hon tillägger att kamratstödjarna arbetar förebyggande och påpekar att tobak är inkörsporten till alkohol och även tyngre droger.
- Så även om de sparar på kisarna nu. Vad kostar inte en missbrukare senare i livet.
- De tänker bara kortsiktigt ekonomiskt. Kisarna behövs. Lärarna har inte en chans att klara det, säger Eva-Britta Ruuth, en annan förälder som är emot att kisarna ska tas bort.
Pia Johansson, som är kisare på Sanden och den som blir kvar, säger att det i början av höstterminen var fullständigt kaos, men att det har lugnat ned sig.
- Det går i perioder. När vi är borta på utbildning en dag blir det kaos. När vi inte är där skapas otrygghet.
Riskkvällar
Hon berättar att när Skolverkets personal var på besök ansåg den att de korta anställningstiderna inte var bra utan förespråkade längre anställningar för att få kontinuitet.
Cecilia Vikström Karvonen är en av kisarna som får sluta. Hon tycker det är synd om eleverna och tillägger att i år kommer de inte heller att arbeta riskkvällarna, eftersom de är så få.
Jeanette Kassberg, förälder, ifrågasätter vem som ska göra kisarnas jobb.
- Min dotter undrade hur det ska gå om inte kisarna finns. Jag förstår inte hur kommunen tänker. Behåll kisare och elevassistenter och gör mindre elevgrupper.
Plusanställningar
Rektorn på skolan, Susanne Sundström Sandling, förklarar att kisarna måste sluta då deras plusanställningar går ut.
- Fördelarna är många med vuxna i skolans korridorer och det är ofrånkomligt att det blir en förlust när de slutar. En faktor att det varit extra stökigt är avsaknaden av elevrum. Nu får de ett och där kommer det att finnas en fritidsledare, som har jobbat många år. Jag tror och hoppas att det ska fungera.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!