"Mördarbakterie" härjar i Torneå

HAPARANDA. Ett 80-tal personer i Torneå har sedan i höstas drabbats av MRSA bakterier. - Eftersom vi har ett gemensamt ambulansavtal med Torneå gäller det att följa hygienråden noga, säger Marja Holm, kontaktläkare Haparanda vårdcentral.

I en singelolycka i Hakkas på söndagen, dödades en man och en kvinna skadades svårt. Mannen fördes till Sunderby sjukhus i ambulanshelikopter.  Foto: Kurt Engström FOTO: Kurt Engström

I en singelolycka i Hakkas på söndagen, dödades en man och en kvinna skadades svårt. Mannen fördes till Sunderby sjukhus i ambulanshelikopter. Foto: Kurt Engström FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

Norrbottens län2008-04-12 00:17
Hittills har ingen i Haparanda drabbats av MRSA som är ett slags bakterier som är resistenta, motståndskraftiga, mot antibiotika. Ambulanspersonalen i Haparanda gjorde sin första körning av en MRSA-patient i Torneå i onsdags.
- Vi skyddar oss med handskar, skyddskläder och ansiktsskydd. Sedan skyddar vi bilen med lakan och tvättar den ordentligt invändigt efteråt, säger Virpi Suhila, ambulanssjuksköterska.
Provtagningar
Medicinerna som ges till MRSA-patienter är mycket dyra preparat och dessutom är vården resurskrävande. För att Norrbotten inte ska få in MRSA i hälso- och sjukvården gäller särskilda regler för vårdpersonal och patienter som har arbetat/vårdats i norra Finland under det senaste året.
- Man gör provtagningar på de personerna. Det är jätteviktigt med de basala hygienråden inom sjukvården och i kontakt med en MRSA-patient används handskar och skyddsrockar, säger Holm.
50 norrbottningar
MRSA blev anmälningspliktigt i Sverige år 2000 och fram till 2007 har 50 norrbottningar drabbats. Att cirka 80 uppmärksammats i Torneå på kort tid anses anmärkningsvärt.
-80 fall i lilla Torneå är jättemyc-ket och jag blev förvånad när jag hörde det, säger Anders Österlund, smittskyddsläkare i Norrbotten.
- MRSA är generellt vanligare i Finland än i Sverige och förekom bland annat i Helsingfors och Tammerfors förra sommaren, säger Holm.
Allmänfarlig sjukdom
I Sverige betraktas MRSA som en allmänfarlig sjukdom och alla fall ska rapporteras till smittskyddsläkaren.
- Lagstiftningen ser lite olika ut i Sverige och Finland. Fallen registreras i Finland så vitt jag vet, men betraktas inte som allmänfarlig sjukdom där, säger Österlund.
MRSA är en förkortning för methicillinresistenta Staphylococcus aureus.
När antibiotika har dödat de bakterier som är känsliga skapas ett livsutrymme för bakterier med motståndskraft mot det antibiotika som givits. Infektion med stafylokocker kallas ibland felaktigt för sjukhussjuka, men är ett missvisande namn eftersom bakterien finns överallt i omgivningen.
De flesta som har MRSA får inga besvär alls, de är bara bärare av bakterierna till exempel på huden eller i näsan.
I de fall då bakterierna orsakar sjukdom är sårinfektioner och andra hudinfektioner vanligast.
Källa: Vårdguiden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!