Män uppmanas visa civilkurage
HAPARANDA. Civilkurage och mod ska hjälpa män och pojkar att minska våldet i nära relationer genom projektet "Bättre hälsa för män i Haparanda".- Män har ett ansvar om de ser en man misshandla eller kränka sin partner, säger psykoterapeut Katriina Jordan.
Ola Backe, Katriina Jordan och Janne Lind (Korpen) strävar efter ett samhälle med mindre våld. "När två personer grälar hamnar de i tunnelseende och tappar 70 procent av ordförrådet", säger Jordan. FOTO: ANNETH ERIKSSON
Foto: Anneth Eriksson
Högt ohälsotal
Statistik om hälsoläget i Haparanda visar att ohälsotalet bland män är markant sämre än riks- och länsgenomsnittet. För Haparandas del 2004 var ohälsotalet hos försäkringskassan för män mellan 45 och 54 år 77 dagar per man, medan länet hade 48 dagar och riket 43.
- Under 2004 och 2005 var det negativa skriverier i tidningarna om mycket våld mot kvinnor i Haparanda. Då började vi fundera på vad man kan göra åt det, säger polismannen Ola Backe.
Bra sätt
Genom utbildning ska projektgruppen undervisa i hur man på ett bra sätt kan lägga sig i om man misstänker att en vän/kollega slår exempelvis sin partner eller kränker denna verbalt.
- Det här samtalet får inte leda till mera våld. Därför gäller det att ta upp det på ett bra sätt. Man ska inte värdera och inte tvinga på någon sina frågor. Man ska inte heller fråga till exempel: "Varför slår du henne?" eller "Varför kallar du henne hora?" utan i stället kanske fråga: "Hur mår ni egentligen?", säger Jordan.
- Jag tycker att det här är mycket bra och både vår personal och våra manliga elever kommer att utbildas i det här till hösten. Haparanda är en problematisk kommun med höga siffror för våld mot kvinnor, säger Marika Björkander, Tornedalsskolans rektor.
Inga pengar
På mansjouren i Piteå är man uppgiven gällande möjligheten att hjälpa utsatta män som själva slår eller blir slagna i en relation. Jouren upplever nämligen att länets myndigheter inte vill satsa pengar i dess verksamhet.
- Hela mansjoursrörelsen håller på att krevera. För oss i Piteå är allt ett överspelat kapitel efter sommaren. Vi får ta pengar från egen ficka medan kvinnojourerna får statlig hjälp, säger Kurt Engman, hos mansjouren i Piteå.
- Vi har under åren stött på män som blir misshandlade av sina kvinnor. Även kvinnor beter sig som tokar. Våld kommer från bägge sidor och det är en gräslig generalisering att det bara är män som slår.
Fotonot: Blir du slagen av din partner eller vill få hjälp att sluta slå och behöver stöd? Kvinnor kan ringa kvinnojouren, 0922-121 11. Män kan ringa mansjouren, 0911-105 81.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!