Länsstyrelsen i skottgluggen
Gällivare. De kritiska rösterna mot länsstyrelsens beslut att inte förordna frivilliga jaktbevakare blir allt fler.- Jag skulle beskriva det som rent sabotage av jakttillsynen, säger Bengt-Arne Johansson, Torrivaara.
Bengt-Arne Johansson ifrågasätter varför resultaten från de rovdjursinventeringar som görs är så hemlig. Enligt honom är det bara renskötarna som får fullständig information.
Foto: Monika Willman
Detta trots att tillsyningsmännen inte begärt någon lön. Utan bara att vara försäkrade och få ersättning för att köra med egen bil eller skoter.
Motarbetas
Johansson ser det som ytterligare ett tecken på att de frivilliga tillsynsmännen motarbetas från myndighetens sida.
- Jan-Olov Westerbergs policy var att inte samarbeta, varken med jaktbevakare eller polisen i Norrbotten. Bara köra sitt eget race.
Att i stället anställa naturbevakare, är något som Johansson, inte ser som någon lyckad lösning.
- De har inte samma möjlighet att utföra uppdrag. De kommer aldrig att hinna med det vi gjort, säger han och pekar på att de även har ansvar för inventeringar.
Bengt-Arne Johansson tycker också att det för lättvindigt tas beslut om skyddsjakt.
- Förra våren togs beslut om skyddsjakt i mitt jaktområde. Varken jag eller andra bybor informerades, säger han och är mycket förundrad över att man från myndighetens sida ifrågasatte vad han hade där att göra.
Djurplågeri
Han beskriver den skyddsjakten, på skoter, som rena rama djurplågeriet:
- Så där beter man sig inte mot djur, säger han och tillägger att han nog är den enskilde person som anmält flest pågående jaktbrott. Bland annat fem dödade björnar samt ett stort antal järv- och lodjursjakter.
- Och så skriver de inte ut förordnande, säger han lite besviket.
Johansson påpekar att det är farligt att jaga björn, framför allt i tät skog. Han förespråkar därför att länsstyrelsen, vid tillfällen då det krävs skyddsjakt på björn, i stället anlitar de riktigt duktiga björnjägarna.
Full rätt
Nu är det tid för landshövdingen att ta tag i frågan, anser Johansson. Han tycker att Per-Ola Eriksson måste få information om hur verkligheten ser ut.
Han nämner att Gällivarepolisen fick tips om att en sax lagts i en åtel för att fånga kungsörn.
- De hittade ingen sax, däremot korpfötter. Det här hände nedanför odlingsgränsen, alltså inte på statens mark.
Trots att han inte fått förlängt som frivillig jaktbevakare, så tvekar inte Johansson:
- Jag kommer att fortsätta tillsynen. Jag har egen mark och har full rätt att anmäla jaktbrott.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!