Kvinnomisshandeln minskar i Gällivare

GÄLLIVARE. Antalet anmälda fall av kvinnomisshandel minskar i Gällivare. Samtidigt har antalet besökförbud halverats.- Förhoppningsvis ser vi här en positiv trend, säger Urban Pohjanen, områdeschef för Norra Lappland.

I Gällivare har antalet anmälda fall av kvinnomisshandel minskat. Förhoppningsvis ser vi här en positiv trend, säger Urban Pohjanen, områdeschef för Norra Lappland. FOTO: MARIE RIDDERSTRÖM

I Gällivare har antalet anmälda fall av kvinnomisshandel minskat. Förhoppningsvis ser vi här en positiv trend, säger Urban Pohjanen, områdeschef för Norra Lappland. FOTO: MARIE RIDDERSTRÖM

Foto: Marie Ridderström

Norrbottens län2008-05-03 06:00
Mäns våld mot kvinnor är ett av de allvarligaste hoten mot kvinnors liv och hälsa. I fjol anmäldes 47 fall av kvinnomisshandel i Gällivare och åtta kvinnor ansökte om besöksförbud. Besöksförbud innebär att den som hotar och trakasserar förbjuds att besöka eller ta kontakt med kvinnan. Förbudet kan utvidgas till att mannen inte får uppehålla sig nära kvinnans bostad eller arbetsplats.
Stort mörkertal
Antalet fall av grov kvinnofridskränkning var fem i fjol. Med grov kvinnofridskränkning menas upprepade kränkningar där en kvinna utsätts för misshandel, olaga hot, ofredande, hemfridsbrott och sexuellt tvång.
Bakom varje siffra döljer sig djup tragik och mörkertalet är stort. Många kvinnor vågar inte anmäla sina män.
I Norrbottens län ser man en fem-procentig ökning av kvinnomisshandeln. I fjol anmäldes 633 brott, jämfört med år 2006 då 504 brott anmäldes. I Gällivare är det något bättre. Antalet anmälda fall av kvinnomisshandel har minskat sedan år 2004 då siffran var 68. År 2005 var antalet anmälda brott 58, År 2006, 48. Antalet ansökningar om besöksförbud har halverats jämfört med tidigare år.
Positiv trend
- Förhoppningsvis ser vi här en positiv trend. Historiskt sett har ju inte kvinnomisshandeln varit låg här. Totalt sett har vi gjort en halvering av misshandelsfallen i Gällivare beroende på vårt aktiva arbete ute på helgerna. Vi jobbar med tidigare ingripanden vilket sänker berusningsgraden på gator, torg och krogar. Det ger effekter mot kvinnovåldet, man har inte möjlighet att gå hem och bråka på efternatten, säger Urban Pohjanen, områdeschef för polisen i Norra Lappland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!