Kvinnojouren erbjuder skyddat boende

GÄLLIVARE. Gå vid första slaget. Det är kvinnojourens ordförande Belinda Ferchers råd till utsatta kvinnor.- Våldet blir oftast värre och värre. Ingen ska finna sig i att bli slagen i en relation, säger hon.

"Gå vid första slaget". Det är kvinnojourens ordförande  Belinda Ferchers råd till utsatta kvinnor. FOTO: Marie Ridderström

"Gå vid första slaget". Det är kvinnojourens ordförande Belinda Ferchers råd till utsatta kvinnor. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

Norrbottens län2008-05-03 06:00
I den nystartade kvinnojouren finns 15 aktiva jourkvinnor som tar emot samtal från förtvivlade kvinnor. Kvinnor som misshandlas av sina pojkvänner och män. Till kvinnojouren kan kvinnorna komma för att få stöd och rådgivning. Sedan jouren startade sin verksamhet i en hemlig lägenhet i Gällivare kommun har många kvinnor fått akut hjälp av jouren.
Skyddat boende
- Det finns ett stort behov av en kvinnojour i samhället. Tidigare fick kvinnorna vända sig till Kiruna, Luleå eller Jokkmokk. Sedan vi startat den 14 mars i år har vi mött många kvinnor i kris och även haft kvinnor boende hos oss. Vi har åtta sängplatser för kvinnor och barn som känner en hotbild och inte kan eller vågar bo kvar hemma, säger Belinda Fercher.
Kvinnojouren ställer upp som stöd om kvinnan ville göra en polisanmälning, de kan följa med vid sjukhusbesök och vid möten med advokat och sociala myndigheter.
- Vi berättar vad vi kan erbjuda och sen är det upp till kvinnan om hon vill gå vidare. Vi har alla avlagt löfte om tystnadsplikt, inga journaler eller namn bokförs. Kvinnan kan vara helt anonym, hon behöver inte ens uppge sitt namn vid kontakt med oss.
"Sjukt beteende normaliseras"
Mäns våld mot kvinnor förekommer inom alla yrkesgrupper och samhällsklasser. Det kan vara sprit och droger med i bilden, men inte alltid.
- De män som slår växlar mellan värme och slag. Är en kvinna på dejt med en man och får en fet smäll då drar hon ju, men det här sker succesivt. Sakta bryter mannen ner kvinnan och det sjuka beteendet normaliseras. Det är väldigt svårt att ta sig ur om man levt med det länge. De män som slår måste få terapeutisk hjälp under lång, lång tid.
"Våldet blir oftast värre"
- Till kvinnorna vill jag säga: Gå vid första slaget. Våldet blir oftast värre och värre. Ingen ska finna sig i att bli slagen i en relation, säger Belinda Fercher.
Det finns många dolda fall av kvinnomisshandel i Gällivare kommun, det är kvinnojouren helt övertygad om.
- Det känns som om vi gör skillnad i samhället. Det här är verkligen ett meningsfullt jobb, säger hon.
Fotnot: Telefonnummer till
Kvinnojouren 0970/100 88,
öppet dygnet runt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!