Kurvan bruten
LULEÅ. Tomma och övergivna arbetsrum. Nerböjda huvuden. De handlar om det som beskrivs som pulsen för Luleå och Norrbotten - Luleå tekniska universitet. Nu är pulsen och arbetsglädjen bortblåst.
"De anställda är nedstämda men också arga och ilskna", säger Saco-basen Lars Lassinatti.
Foto: Kurt Engström
Han har inte facit men vet att minst 40 lärartjänster kommer att försvinna. Men inte nog med det. Lika många icke undervisande tjänster ska bort. Det beskedet kom förra veckan.
Mår dåligt
- Alla mår dåligt, förklarar en ung kvinnlig administratör, som varken vill skylta med namn eller bild.
När vi vandrar runt på universitetet dagen efter chockbeskedet så är det få som öppet vill delge sina känslor. För än så längre är det bara frågan om siffror bakom universitetsledningens besked.
- Vi har ju ingen aning om vilka det är som får gå, säger den kvinnlige administratören.
Mer talför är Lars Lassinantti. Han har lagt undervisningen helt åt sidan. Som fackordförande för Saco är det medlemsvård som nu gäller.
Ilska
- Det är samtal hela tiden. Många är förstås nedstämda men det finns också de som är ilskna och arga över det som händer. Det finns också många anställda som sjukskrivit sig på grund av att det är jättejobbigt.
Och när väl kvasten har gått så väntar tuffare tider för de som blir kvar.
- För lärarna innebär det här att ta hand om ännu större undervisningsgrupper, säger Lars Lassinantti.
Alla under lupp
Från den blygsamma starten på 1970-talet har kurvan hela tiden pekat uppåt för Luleå universitet, eller högskola som det hette från början. Utbildningarna har blivit fler och fler, studenterna likaså. För att inte tala om anställda. Universitetet kan i dag skryta med att ha fler anställda än stålbolaget SSAB på andra sidan stan.
Universitetet förser länets företag, stora som små, med välutbildade ingenjörer. Universitetet är den viktigaste rekryteringsbasen för länets skolor. Forskningen håller inom vissa områden hög internationell standard.
Men så men ens så knakar det mesta i sina fogar. Den till synes evigt uppåtgående kurvan är bruten. Plötsligt är allt satt under lupp. Universitetet gör sig nu av med lokaler, lärare och administratörer sägs upp. Och värre kan det bli. En översyn av hela utbildningspaketet pågår. En fokusering på det som hör framtiden till väntar.
Allt fler tveksamma
Och allt bottnar i det statliga belönings-bestraffningssystem, som allt fler blir tveksamma till. Ju fler studenter desto mer pengar och vice versa. Det sistnämnda gäller Luleå. På kort tid, under perioden 2004-2007, har antalet studenter minskat med 1 500 eller 20 procent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!