Korpenelever först med i-pod i klassrummet
BODEN. Dagens lektion direkt i i-poden. På Korpenskolan får två sjätteklasser möjligt att använda sig av ny teknik för att öka intresset för skolan.- Vi hoppas inlärningen förbättras, säger läraren och projektledaren Lars Åström, Korpenskolan.
Korpenskolan i Boden blir först i länet med att undervisa genom att använda i-pod. På bilden syns några av eleverna i en av sjätte- klasserna. Övre raden: Nabaz Sherif, Anna Mattsson, Linus Thun, läraren Lars Åström, Simon Wikberg och Henrik Wikström. Nedre raden: Freddy Bergdahl, Anna Wallbrandt, Emma Envall och Amanda Eriksson. FOTO: LENA LEFFLER
Foto: Lena Leffler
I Boden är man därför först i länet med att använda sig av i-podsändningar i undervisningen.
Lyssna och se
- Podsändningar är en kommunikationskanal med många användningsområden. Det kan handla om att erbjuda elever en möjlighet att enkelt ta del av innehåll i form av ljud och rörliga bilder, säger Lars Åström.
På Korpenskolan deltar två sjätteklasser, totalt 37 elever, i projektet som pågår till 2009.
Ämnena som berörs är matematik, svenska och engelska liksom de natur- och samhällsorienterade ämnena.
Eleverna ska lyssna och se på färdigproducerat material. Det finns podcastings i alla ämnen på iTunes, en gratis hemsida på internet.
Projekteleverna har fått en enklare i-pod för runt 1 500 kronor, delvid bekostad av skolan.
- Det har också sökts bidrag till utrustningen. Ett av målen är att studera om intresset för skolarbetet ökar liksom inlärningen om man utökar teknikanvändningen. Många elever behöver i dag ett audio/visuellt stöd samtidigt som de har behov av att fjärma sig från omgivningen för att kunna koncentrera sig. Har eleverna också möjlighet att titta i i-poden på de repeterade instruktionerna slipper de vänta tills läraren har tid för dem, säger Åström.
I-poden kommer också att ligga fullt synlig på elevens skolbänk under lektionerna.
Inkörningsfas
- Jag vill se att eleverna har skolmaterialet framme och inte sitter och tittar på film i stället under lektionen. Det kommer nog att bli en inkörningsfas, men jag tror att många elever uppskattar hjälpmedlet i skolarbetet. Ett av målen är också att se om det blir någon tidsbesparing för såväl lärare som elever, säger Åström.
- Ja, risken finns, men jag tror inte det. Jag är ju ändå hela tiden i klassrummet. Eleverna behöver inte bara titta ner i i-poden, de kan titta på mig också, säger Lars Åström.
När NSD frågar några i projektklassen är alla positiva.
- Det är bra, framförallt att jag kan gå tillbaka i i-poden och kolla på skolarbetet flera gånger utan att behöva fråga läraren, säger Korpeneleven Anna Mattsson, tolv år.
Föräldrarna positiva
När projekttiden går ut 2009 ska en utvärdering göras för att se vilket resultat eller vilken effekt som podcasting leder till om den nyttjas som en ren resurs i skolarbetet.
- Föräldrarna i klasserna är väldigt positiva till projektet. Enda frågan är vad som händer om eleverna är ovarsamma och förlorar i-poden. Skolan har valt att registera utrustningen på kommunen där det ingår självrisk, säger Lars Åström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!