Konservering kan läggas ned

KIRUNA. Konserveringen av papper och metallföremål i Kiruna bör läggas ned och pengarna bör flyttas till museerna i Stockholm.Ett 20-tal arbetstillfällen i Kiruna är hotade om förslaget i en statlig utredning genomförs.

Den statliga utredningen fick inget bra mottagande vid Föremålsvården i Kiruna. Här syns chefen Ulf Daunfeldt tillsammans med Elina Nurminen-Spett och Pia Landström som arbetar med papperskonsevering.FOTO: HANS STERNLUND

Den statliga utredningen fick inget bra mottagande vid Föremålsvården i Kiruna. Här syns chefen Ulf Daunfeldt tillsammans med Elina Nurminen-Spett och Pia Landström som arbetar med papperskonsevering.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

Norrbottens län2008-04-29 06:00
Förslaget blev känt i går bland de totalt 40 anställda vid stiftelsen Föremålsvården i Kiruna.
- Vi blev väldigt förvånade. Vi har ju arbetat med de här uppgifterna i 20 år, säger Elina Nurminen-Spett som sedan starten har arbetat med att bevara skrifter och bilder för eftervärlden.
Chefen för Föremålsvården Ulf Daunfeldt ser risker i att kompetens kommer att gå förlorad och att landsbygd ställs mot storstad i förslaget.
- Utredaren har tittat strikt kulturpolitiskt på frågan och tror att pengarna kommer till bättre användning i Stockholm, säger han.
Avgörande i höst
Han betonar dock att det än så länge bara handlar om just ett förslag.
- Avgörande kommer förmodligen när regeringen lägger sin höstbudget. Nu ska utredningen ut på remiss, säger han.
I korthet föreslår statens museikoordinator tre saker.
 Att metall- och papperskonserveringen läggs ned och anslagen överförs direkt till museerna i Stockholm. I Kiruna är det 16 personer som direkt arbetar med de uppgifterna. Räknar man in arbetsledning och administration är det 20 personer som riskerar att tappa sina jobb.
 Att verksamheten i Dalarna och Jämtland läggs ned och medlen flyttas till Kiruna. Pengarna ska kompensera ofinansierade kostnader och väntas inte innebära någon utökning i Kiruna.
 Att Kiruna kommun tar över huvudmannaskapet för stiftelsen Föremålsvården. Utrustningen samt de 8,6 miljoner kronor i kapital som stiftelsen förfogar över följer i så fall med.
Kan bli förlust
Det gör också pengarna från Arbetsmarknadsdepartementet till arbetsledarnas löner samt pengarna från Arbetsförmedlingen till de lönebidragsanställda.
Det kan trots allt bli en förlustaffär för kommunen.
- På lång sikt blir det en urholkning av ekonomin. Lönebidragsmedlen från Arbetsförmedlingen motsvarar inte fullt ut kostnaderna för de lönebidragsanställda, säger Ulf Daunfeldt.
Frågan är ändå om det är ett erbjudande som Kiruna kommun kan tacka nej till.
- Om alternativet är att lägga ned måste vi definitivt ta en diskussion, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!