Klamydian ökar i landet - men inte i Norrbotten

LULEÅ. I går arrangerade Socialstyrelsen en konferens i Luleå om förebyggande arbete mot hiv och sexuellt överförda infektioner. Norrbottens läns landsting visar sig vara ett av två landsting i Sverige som har lyckats uppnå en nedgång i antalet klamydiafall.- Vi har bland annat utbildat ungdomsmottagningens personal att bli bra på att utbilda gymnasieelever, förklarar smittskyddsläkare Anders Österlund.

Smittskyddsläkare Anders Österlund berättar hur Norrbottens läns landsting har vänt klamydiakurvan. "Vi delar bland annat ut gratis kondomer på ungdomsmottagningar och vårdcentraler till unga upp till 25 år", säger han.

Smittskyddsläkare Anders Österlund berättar hur Norrbottens läns landsting har vänt klamydiakurvan. "Vi delar bland annat ut gratis kondomer på ungdomsmottagningar och vårdcentraler till unga upp till 25 år", säger han.

Foto: Bengt-Åke Persson

Norrbottens län2008-04-24 06:00
Det handlar om förebyggande arbete speciellt riktad till två grupper: Ungdomar och män som har sex med män.
Margareta Forsberg, forsknings- och utvecklingsansvarig på Socialstyrelsen, håller i ungdomsdelen. Hon påpekar att just satsningen på skolan är den viktigaste delen i förebyggande av hiv och sexuellt överförda infektioner.
Viktigt reflektera
- Det gäller att ha en väl genomtänkt sex- och samlevnadsundervisning i skolan. Och samarbete med ungdomsmottagningen, fritidsgården, kyrkan och föreningslivet är väldigt bra. Samla alla goda krafter! säger hon
Margareta Forsberg understryker vikten av att få ungdomarna att reflektera själva, att relatera till sina egna liv.
Antalet hiv-fall ökar i hela landet och klamydia ökar inom alla landsting förutom Norrbottens läns landsting och Jämtlands läns landsting.
Det är i första hand ungdomar upp till 30 år som står för klamydiafallen.
- Smittvägarna är de samma för klamydia och hiv. Ett beteende som har gett klamydia kan också ge hiv, herpes, könsvårtor, syfilis, gonorré och annat, säger Margareta Forsberg.
Hon räknar upp några centrala saker att tänka på i det förebyggande arbetet:
Särskilt riskutsatta
4 Unga människor bedömer "risk" när det gäller sexpartners utifrån om de uppfattas som "clean" eller "unclean", det vill säga om de verkar rena och fräscha eller inte.
4 Sexpartners har stort inflytande på sexuellt agerande i allmänhet.
4 Kondomer kan vara associerade med brist på tillit.
4 Rykten och socialt synliggörande av sexuell aktivitet eller inaktivitet är viktiga.
Margareta Forsberg påpekar också vikten av att tänka på att det finns särskilt riskutsatta ungdomar - till exempel ungdomar som skolkar, använder alkohol och hamnar "vid sidan om" på andra sätt. De behöver extra insatser.
Bra att arbeta i grupp
Ronny Tikkanen, forskare på Malmö högskola, håller i delen män som har sex med män på konferensen. Han ger råd om förebyggande arbete på det området.
- Det är bra att arbeta i grupp, att ha gott om tid - till exempel work shop en halv dag, att ha grupper där deltagarna är jämlika och att ta med nyckelpersoner och opinionsbildare, säger han.
Han påpekar vikten av att det uppstår samtal och att teori kompletteras med exempel på praktisk handling
- Det är viktigt att komma fram till hur man använder kunskapen som man får - i praktiken, säger Ronny Tikkanen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!