Kaos på smittspårningsenheten: "Väldigt allvarligt"

Region Norrbottens tillfälliga smittspårningsenhet skriker efter folk. "Det är jättesvårt att få tag på personal med rätt kompetens", säger den tillförordnade enhetschefen Sofi Nordmark – som själv slutar den sista maj.

Sofi Nordmark, tf chef för smittspårningsenheten vid Region Norrbotten, är frågande till vad som kommer att hända med smittspårningen när den nya organisationen sjösätts.

Sofi Nordmark, tf chef för smittspårningsenheten vid Region Norrbotten, är frågande till vad som kommer att hända med smittspårningen när den nya organisationen sjösätts.

Foto: Frida Enberg

Norrbottens län2021-04-12 18:30

Samtidigt träder regionens nya organisation i kraft den 1 maj och där finns inte smittspårningen med. I fredags släppte regionen den nya tjänstekatalogen med 620 tjänster, som ger en fingervisning om hur den nya organisationen ska se ut. Oroande, tycker oppositionsrådet Anders Öberg (S):

– Jag tycker det är väldigt allvarligt. Just nu, inför sommaren, vem ska leda det här arbetet, undrar han.

Han menar att smittspårningsverksamheten inte är något övergående.

– Vi vet utifrån pandemin att vi behöver fortsätta ha koll på den här utvecklingen, och bortsett från pandemin så finns det andra sjukdomar som behöver smittspåras, säger Anders Öberg.

Han efterlyser ansvarstagande för en god organisation.

Den tillförordnade enhetschefen Sofi Nordmark tog också emot beskedet om den nya tjänstekatalogen i fredags och även hon noterade att smittspårning inte finns med i regionens kommande organisation.

– Jag känner mig lite frågande till vad som kommer att hända med smittspårningen. Vårdhygien och smittskydd finns med, vi borde ligga i närheten av dem eftersom vi är som en treenighet, säger Sofi Nordmark.

I juni 2020 sjösattes den tillfälliga smittspårningsenheten med 16 personal, men inom loppet av tre veckor i november fick verksamheten skalas upp till att omfatta 63 personer.

– Vår verksamhet bygger på frivillig basis, vi har sjuksköterskor som har sina ordinarie arbeten någon annanstans. Sen har vi en hel del pensionärer som har jobbat i ett sträck sedan juni, de börjar vara rätt slutkörda, säger Sofi Nordmark.

Nordmarks eget uppdrag avslutas den sista maj.

– Jag är också forskare och har forskningstid som brinner inne om inte jag tar ut den, så jag måste ägna mig åt min forskning under juni månad, säger hon.

Hon understryker att smittspårningens verksamhet kommer att fortsätta under lång tid framåt.

– Så länge smittan sprids, även om det blir färre allvarliga fall och dödsfall, så måste alla positiva tester smittspåras, säger Nordmark.

Folkhälsomyndigheten har kommunicerat till regionerna att rigga för en smittspårningsverksamhet som enkelt kan skalas upp och ned utifrån behov.

– Det man har sagt nu är att vi kan räkna med att den här verksamheten kommer att fortsätta åtminstone under första kvartalet 2022, säger Sofi Nordmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!