Jonas, 9, i strykklass

LULEÅ. De föreslagna besparingarna i särskolan i Luleå innebär en nedskärning på tio procent.- Jag tycker att det är att sparka på dem som redan ligger, säger Ingrid Renberg, mamma till Jonas Renberg, 9.

Foto: Sofia Wellborg

Norrbottens län2008-05-07 06:00
Ingrid Renbergs son går på Ormbergsskolans särskola. Han kommunicerar mest med tecken.
- Vad heter du, säger mamma Ingrid.
- Jonas, säger Jonas och gör tecknen för j och o.
Samtidigt som särskolan genomför den senaste nedskärningen på 500 000 kronor kommer nya påbud.
En utredning om konsekvenserna av att spara 4,5 miljoner kronor utreds nämligen. Nedskärningen skulle innebära att särskolan förlorar cirka tio procent av budgeten eller cirka 26 000 kronor per elev.
Dramatiskt
Sveneric Malm, områdeschef för särskolan, jämför med de föreslagna besparningarna i förskolan i Luleå, som innebär ungefär
6 000 kronor per barn.
- Det är en dramatisk siffra. Om dessa besparningar genomförs måste politikerna ha modet att säga att vi sänker kvaliteten i särskolan och att man backar från ambitionen med ökad måluppfyllelse för eleverna, säger Malm.
Jonas Renberg har utvecklats mycket sedan han började särskolan som sexåring. Ingrid Renberg berättar att han lär sig nya tecken hela tiden och att det är den individuella utbildningen som gett resultat. I skolan lär han sig också hur man beter sig i olika situationer och samspelet med andra.
Utsatta
De planerade nedskärningarna oroar henne.
- Vi är så utsatta. Det är så mycket med de här barnen, läkarbesök och kontakter med så många. Sedan ska vi hinna leva ett vanligt liv också. Nedskärningarna i skolan visar sig hemma också, säger hon.
Ingrid Renberg tycker inte att man ska spara på barnen.
- Det är sorgligt att politikerna lägger pengar på Coop arena när det samtidigt inte finns tillräckligt med pengar i skolan.
Svåraste uppdraget
Andra kommuner har lägre kostnad för särskolan. Anledningen är, enligt Sveneric Malm, att man i Luleå bland annat satsat på pedagoger i stället för elevassistenter och att det kostar.
- Vi är stolta över särskolan och vi har det svåraste pedagogiska uppdraget i skolan. En besparing i denna storleksordning innebär försämrad utbildning. Det blir mer tillsyn på bekostnad av utbildning i särskolan.
Ingrid Renberg är engagerad i Föreningen för utvecklingsstörda barn och ungdomar. Tillsammans med andra handikapporganisationer i Luleå protesterar de mot kommande nerskärningar, bland annat genom ett brev till politikerna.
Beslut i frågan fattas av barn- och utbildningsnämnden i juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!