Jaktpolis sågar länsstyrelsen: ingen verkstad, stor sandlåda

LULEÅ. Länsstyrelsen får svidande kritik av Anders Holmlund, polisman i Arjeplog med ansvar för jaktbrott.I ett öppet brev dömer Holmlund ut länsstyrelsens beslut att inte förordna frivilliga jaktbevakare och Holmlund betecknar länsstyrelsen som sandlådemässig.

Anders Holmlund, polis i Arjeplog sedan 1995, riktar mycket hård kritik mot länsstyrelsens jaktbevakning.
FOTO: GÖRAN STRÖM

Anders Holmlund, polis i Arjeplog sedan 1995, riktar mycket hård kritik mot länsstyrelsens jaktbevakning. FOTO: GÖRAN STRÖM

Foto: Göran Ström

Norrbottens län2008-04-18 00:17
Anders Holmlund har arbetat som polis i Arjeplog sedan 1995 och har bland annat ansvar för de så kallade flora- och faunabrotten. I ett öppet brev sågar han länsstyrelsen.
Han skriver bland annat: "Man brukar prata om att det är mycket prat och lite verkstad, och det finns ingen myndighet som jag har haft att göra med, där detta stämmer in så väl. Hos länsstyrelsen i Luleå finns, när det gäller ovanstående, ingen verkstad över huvud taget. Däremot verkar sandlådan oerhört stor, där några inte får leka med hink och spade, och där de som har hink och spade inte vill dela med sig. Förlorarna är bland annat de stora rovdjuren som lever i inlandet och fjällen, långt från sandlådan i staden vid kusten.".
Jaktbevakarna effektiva
Enligt Anders Holmlund har polisen i Norrbotten haft ovärderlig hjälp med att förebygga och klara upp jaktbrott av de civila jakttillsynsmän som förordnats av länsstyrelsen i Norrbotten.
"Dessa, i vanligt tal benämnda jaktbevakare, har funnits i Norrbotten sen många årtionden tillbaka och har utfört ett mycket bra arbete. De utgör ryggraden i den övervakning som sker. Under innevarande år, 2008, har länsstyrelsen valt att inte förordna några bevakare i Arjeplogs kommun, eller i övrigt i länet. Anledningen till detta går inte att få fram vid de kontakter jag haft med länsstyrelsens personal. Jag har skrivit ett brev direkt till landshövdingen, som skickade brevet till personalen i Jokkmokk. Sen har ingenting hänt", skriver Holmlund i sitt öppna brev.
Förändrad utbildning
Enligt Erik Gustavsson, chef för länsstyrelsens naturresurs- och rennäringsenhet, har Rikspolisstyrelsen gjort om utbildningen för jaktbevakarna.
- Den nya utbildningen är längre, dyrare och mer anpassad för yrkesmässig jaktbevakning. Därför är det svårt att rekrytera nya jaktbevakare, säger han.
För redan förordnande jaktbevakare kan markägare begära att förordnanden förlängs.
- Tyvärr är resurserna begränsade och det finns inga möjligheter att betala ut marknadsmässig ersättning till jaktbevakarna, säger Erik Gustavsson.
Anders Holmlund är också kritisk till att de förordnade jaktbevakarna inte får disponera länsstyrelsens stugor under sina uppdrag.
- Vår enhet har inte kvar några stugor. Fältenheten har stugor men de används som personalbostäder för länsstyrelsens jaktbevakare, säger Erik Gustavsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!