"Jag lämnades att dö"

LULEÅ. Hjärtsjuke Uno Karlsson, 82, anser att han inte fick den vård han behövde vid Sunderby sjukhus.- Jag lämnades att dö, säger Uno Karlsson.Nu kritiseras medicinkliniken av Socialstyrelsen för brister i patientsäkerheten.

Uno Karlsson

Uno Karlsson

Foto: Kurt Engström

Norrbottens län2008-04-21 06:00
I Socialstyrelsens rapport betecknas Uno Karlsson som en vital 80-åring. Nu är han 82 och han anser att han har att tacka sin dotter det.
För knappt ett och ett halvt år sedan berättade NSD Uno Karlssons historia.
2004 fick han kärlkramp och 2005 blev han sämre. Distriktsläkaren remitterad honom till Sunderby sjukhus. Där gjordes EKG som visade på hjärtproblem och kärlröntgen som visade att tre kranskärl och en hjärtklaff behövde åtgärdas.
Sunderby sjukhus skickade remiss till Umeå universitetssjukhus.
I september 2006 fick Uno Karlsson beskedet: "Umeå vill inte operera på grund av riskerna i nuläget". Han fick allt mer besvär och medicineringen utökades.
"Helt utlämnad"
Den 4 november 2006 åkte Uno Karlsson in igen med ambulans och blev han inlagd. Han ville att att andra sjukhus än Umeå skulle tillfrågas för en "second opinion" för operation, en andra åsikt, men utan att någon sådan förfrågan gjordes.
Under den här tiden blev han allt mer övertygad om att han inte överlever utan operation. Han var rasande, berättar han.
- Jag var helt utlämnad åt döden och ingen gjorde något.
Nu hade dottern Anette Keisu kommit hem för att hjälpa sin far. Hon ringde Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där var man först tveksamma, men efter att ha sett journalerna fick Uno Karlsson beskedet att han var välkommen ner.
Torsdag den 16 november åkte Uno ambulansflyg till Uppsala. Måndagen därpå gjordes en by-pass-operation.
Han skrev till Socialstyrelsen och klagade över den behandling han utsatts för. Nu har Socialstyrelsens beslut kommit och Sunderby sjukhus medicinklinik kritiseras.
För långsam handläggning
Socialstyrelsen har funnit brister som rör kvaliteten och patientsäkerheten: för långsam handläggning av en allvarligt hjärtsjuk patient samt brister i rutinen för remittering vilket kom att fördröja bedömningen i nästa instans.
Remissen till Umeå skrevs i april, men handlingarna bedömdes i Umeå först i augusti. Enligt Socialstyrelsen förefaller det som att Umeå inte fick underlaget förrän i juli.
Socialstyrelsen anser att det varit önskvärt om medicinkliniken i Sunderbyn snabbare återremitterad honom till Umeå eller tidigare tillgodosett hans eget önskemål om en second opinion från Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Efter operationen är Uno Karlsson är aktiv, arbetar i skogen och tar hand om flera fritidshus i Tjäruträsk tillsammans med hustrun Anna Karlsson.
Åldersdiskriminerad
I familjen Karlssons vardagsrum står tolv stolar som han byggt till dotterdottern Paulina. På altanen några blomlådor och en stor låda där dynorna ska förvaras. Det är vinterns skörd från snickarverkstaden. På hyllor på väggen ligger brädor från björkarna han fällt i skogen i Tjäruträsk.
Han är övertygad om att han varit utsatt för åldersdiskriminering och att dottern räddade hans liv.
Vid ett återbesök fick Uno Karlsson av läkaren höra att han utan operation inte överlevt.
Uno Karlsson är glad att Socialstyrelsen gav honom rätt.
- Jag vill inte att någon annan ska behöva uppleva det jag varit med om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!