IT-företagen kritiseras för hur de rekryterar personal
LULEÅ. Nu kommer hård kritik mot hur IT-branschen i Luleå och övriga Norrbotten rekryterar sin personal.
Johan Hedlin, vd InternetBay, Thomas Nilsson, vd Luleå näringsliv AB, Peter Parnes, Google, Johan E. Bengtssson, ordförande Luleås IT-branschråd och professor Ann Hägerfors är överens. Det är medvind i länets IT-bransch. FOTO: BENGT-ÅKE PERSSON
Foto: Bengt-Åke Persson
- Det innebär att det inte skickas ut signaler till våra ungdomar om att det här är en bransch i medvind.
Färsk statistik
För så är det. Det hävdar i alla fall branschen och pekar mot färsk statistik som visar att IT-företagen i Luleå anställt 160 personer under det senaste året. Men det skapar som sagt ingen uppsjö av platsannonser. Nyanställda raggas ihop på annat sätt, berättar Peter Parnes, ansvarig på Googles kontor i Luleå.
- Vi är ute efter människor som är på hugget och som vi på olika sätt kommit i kontakt med. Annonserar gör vi inte.
Optimistiska prognoser
Men det här innebär samtidigt att branschen biter sig själv i svansen. Den bedömning som gjorts av paraplyorganisationen InternetBay är att det under de närmaste tre åren kommer att behöva anställas 300 personer inom länets IT-sektor. Den stora frågan är var dessa personer ska hämtas. För trots branschens egna optimistiska prognoser så är det glest besatt till IT-utbildningarna vid Luleå tekniska universitet.
Tomma platser
- Visserligen är det fler på våra utbildningar i dag jämfört med när IT-branschen kraschade men det finns trots detta tomma platser men framför allt skulle vi på kort tid kunna utöka våra utbildningar, säger professor Ann Hägerfors.
Riktad kampanj
I ett försök att få fler ungdomar att välja IT-utbildningar kommer nu branschen att göra en riktad insats mot gymnasiet.
- Vi inser problemet och tar det på största allvar. Nu ska vi i en riktad kampanj vända oss mot ungdomar på gymnasiet, säger Johan E. Bengtsson, ordförande för IT-branschrådet i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!