Isolerat läge en fördel för högriskmöten

RIKSGRÄNSEN. Minst fem bilburna patruller, två skoterpatruller och en polishelikopter bevakade ministermötet i Riksgränsen.De fick en lugn dag i solen.

Ett stort antal uniformerade poliser och civilklädda säkerhetsmän bevakade mötet. De kunder ta det relativt lugnt i solskenet. FOTO: Inger Wanhatalo

Ett stort antal uniformerade poliser och civilklädda säkerhetsmän bevakade mötet. De kunder ta det relativt lugnt i solskenet. FOTO: Inger Wanhatalo

Foto: Inger Wanhatalo

Norrbottens län2008-04-09 00:18
Riksgränsen har en klar konkurrensfördel när det gäller att arrangera högriskmöten. Det isolerade läget gör att potentiella aktivister knappast kan hålla sig osynliga på skidorten.
Ingen hotbild
Beskedet från polisen i går var att man inte ser någon direkt hotbild kring konferensen.
Annars finns det alltid en risk i att frågor som globalisering lockar till sig protestaktioner och demonstrationer. Men i går gick det som sagt lugnt till.
- Det här måste vara en lättbevakad konferens, säger Robert Gustafsson ägare till Riksgränsen hotell och konferens som arrenderar anläggningen.
Nordens Davos
Hans förhoppning är att Riksgränsen ska få status som en plats för internationella politiska möten - ett Nordens Davos som platsen omnämns i det engelska utskicket från regeringskansliet.
Det faktum att regeringskansliet valt Riksgränsen för andra gången på mindre än ett år för ett ministermöte kan tala för det.
- De var jättenöjda med konferensen och hela upplevelsen efter miljöministermötet förra sommaren. Riksgränsen upplevs som en neutral plats där det ligger på gränsen mellan Sverige och Norge, säger Robert Gustafsson.
Ger klirr i kasssan
Konferensen som sådan ger också klirr i kassan för anläggningen. Omkring 200 delegater och me-diafolk bor och äter på hotellet mitt i veckan då beläggningen annars inte är så hög. Dessutom tillkommer PR-värdet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!