Island, Finland och Norge

LULEÅ. I går hade arbetsförmedlingen i Luleå informationsdag för unga som vill jobba utomlands.Lisa Burman, 19, berättade då om när hon var fårslaktare på Island.Pertti Tikkala och Leila Säärelä lockade ungdomar till Finland. Britt-Inger Odén ville se de unga i Norge i stället.

Lisa Burman berättar om sitt jobb som fårslaktare på Island och visar vackra naturbilder till. "Island är kargt men mycket vackert", säger hon.

Lisa Burman berättar om sitt jobb som fårslaktare på Island och visar vackra naturbilder till. "Island är kargt men mycket vackert", säger hon.

Foto: Kurt Engström

Norrbottens län2008-04-11 00:18
Lisa Burman, Luleå, var fårslaktare i företaget Nordlenska i Husavik på Island. Det var från slutet av augusti till slutet av oktober
i fjol. Hon hade då gått Grans naturbruksskola och slaktat en del
i samarbete med ett specialarbete.
Hon ger goda råd inför utlandsarbete i allmänhet och berättar speciellt om hur det är att jobba med fårslakt.
Fysiskt tungt
- Det är inte så hemskt som man kan tro att resa och jobba ensam. I början är det virrigt, men det löser sig. Och man får alltid vänner, oavsett hur man är som människa så hittar man någon. Hemlängtan går snabbt över. Att ta ett utlandsjobb är att utmana sig själv. När det gäller själva resandet så finns det alltid folk att fråga. Det viktiga är att man är ute i god tid före avgång, säger hon.
Om själva fårslaktandet konstaterar Lisa Burman att hon gjorde samma sak i två månader - skar av svansen på får. Det handlade alltså inte om hela slakten utan hon hade en plats efter en slaktlina och gjorde ett moment. Hon skar svansen av 2 000 får varje dag.
- Man lär sig så småningom och tempot är inte så högt från början. Det är fysiskt tungt att slakta, men efter tre veckor börjar kroppen vänja sig. En del använde smärtstillande, men jag tog varma bad i stället. Där fanns "hot tubs" som man kunde sitta i och titta på stjärnorna.
- Att stretcha är för övrigt ett måste, annars dras kroppen ihop, säger Lisa Burman.
Rikt socialt liv
En sak är hon jättenoga med att påpeka: Det är viktigt att vara försäkrad. En olycka händer så lätt. Det är viktigt att anmäla varje olycka.
Lisa Burman berättar om ett rikt socialt liv bland de cirka 65 ungdomar från alla möjliga länder som jobbade tillsammans och många utflykter i den vackra, karga naturen på fritiden.
- Jag hade 30 000 skattade kronor med mig hem. De ska jag använda till ett lägenhetsköp när jag börjar studera antingen socionomi eller sjukgymnastik
i Umeå till hösten, avslutar hon sin berättelse.
Lockar till Norge
Elin Wiklund från Studentconsulting och Britt-Inger Odén från Proffice står och lockar unga till jobb i Norge.
Elin Wiklund erbjuder jobb som till exempel lagerarbetare, chaufför, butiksarbetare eller arbete
i kundtjänst.
- Lönerna är mycket bättre än
i Sverige och det behövs ingen utbildning eller tidigare erfarenhet, säger hon.
Britt-Inger Odén erbjuder jobb i till exempel kundtjänst, restaurang, reception, inom IT och i fiskindustrin.
- Tromsö är en riktigt ungdomlig student- och storstad med puls och de senaste trenderna. Tromsö kallas Nordens Paris, säger hon lockande.
Pertti Tikkala och Leila Säärelä lockar med arbete i Finland.
- Stålverket Outokumpu i Torneå erbjuder 650 sommarjobb, säger Pertti Tikkala.
- Turistorterna behöver säsongsarbetare, lockar Leila Säärelä.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!