"Ingen bojkott av OS"
RIKSGRÄNSEN. Ministermötet i Riksgränsen skulle handla om nordiskt samarbete i en globaliserad värld. Men alla ville prata om OS i Kina.- Min uppfattning är att vi inte ska genomföra någon bojkott, sade Fredrik Reinfeldt.
Toppmöte på hög nivå. Från vänster Finlands statsminister Matti Vanhanen, Norges statsminister Jens Stoltenberg, Sveriges statsminister Fredrik Reindfeldt, Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen och Islands statsminister Geir H. Haarde. FOTO: INGER WANHATALO
Foto: Inger Wanhatalo
Fredrik Reinfeldt gjorde först en tämligen diskret entré utanför Hotell Riksgränsen iklädd toppluva och rejäl vinterjacka.
När luvan åkte av upptäcktes hans dittills obemärkta närvaro och journalisterna flockades.
Ämnet var tämligen givet med tanke på statsministerns stundade Kinaresa.
Protester i Paris
Under de senaste dagarna har OS-facklan tagits emot under kraftiga protester i Paris och London och allt fler diskuterar på vilket sätt omvärlden kan protestera mot övergreppen i Tibet och kränkningarna av de mänskliga rättigheterna.
Fredrik Reinfeldt gjorde sin inställning klar i går. Han vill inte
se en bojkott av OS.
Han påpekade att det var väl känt att Kina inte är ett demokratiskt land redan när Internationella olympiska kommittén beslutade om OS under 2001.
- Det är en enpartistat utan fria val och med omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheter som har pågått en lång tid. Men om det hade varit kriteriet hade man aldrig givit OS till Kina. Man kan inte reagera i efterhand när beslutet redan är fattat, sade han.
Fredrik Reinfeldt reser till Kina bara några dagar efter mötet i Riksgränsen och ska bland annat tala på universitet i Peking och träffa några av de högsta politiska ledarna.
Han säger att han både ska ta upp frågor om mänskliga rättigheter och Kinas allt större påverkan på klimatet.
- Den svåraste frågan är faktiskt att få det kinesiska ledarskapet att ta på sig att Kina är en stor en stor del problemet och har en stor del av av ansvaret. Där är man inte i dag.
De nordiska statsministrarna kommer inte att diskutera någon gemensam hållning i Kinafrågan under det första första nordiska globaliseringsmötet.
Det är framför allt klimatutmaningar på hemmaplan och frågor om hur Norden ska kunna behålla sin välfärd som kommer att dominera.
Foto på toppen
Efter den första sessionen spände Fredrik Reinfeldt på sig slalomskidorna och gav sig upp skidliften till toppen av fjället där statsministrarna skulle fotograferas tillsammans en andra gång.
Sent i går kväll blev det middag i stora tält på sjön Vietmatlukta alldeles intill skidanläggningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!