Icas kvalitetschef: Det är med största sannolikhet rödspätta

BODEN. Fisken i Elisabeth Stenbergs fryspåse är med största sannolikhet rödspätta. - Jag är nästan helt säker, men vi låter göra en oberoende analys hos Naturhistoriska riksmuseet, som ska artbestämma fisken, säger Madelene Brogren, kvalitetschef för fisk på Ica Norden.

Foto:

Norrbottens län2008-04-11 00:17
NSD berättade i går att Elisabeth Stenberg i Sävast vid två tillfällen fått fel fisk när hon handlat Icas egen rödspätta. Hon sade att påsen innehöll någon annan vit fisk eller plattfisk och att kunderna luras att betala dyrt för Icas fusk.
Hon hade fotograferat fisken och på bilden syns att några av fiskarna har en gråare nyans och är utan skinn, medan några är vita med skinn.
Madelene Brogren säger att rödspättans buksida är så tunn att det inte är möjligt att ta bort skinnet från bukfilén. Därför sitter skinnet kvar, som till skillnad från det rödprickiga brunaktga skinnet på ryggsidan nästan är helt vitt.
Olika färgpigment
- Fiskköttet från ryggfilén, som däremot inte har skinnet kvar, kan vara mörkare. Rödspättan är en vild fisk och individerna har olika starkt pigment, så köttet kan variera i färg från vit till mörkgrå eller rödgrå. Vi får ofta frågor just kring det.
Men hon är mycket noga med att påpeka att det är jätteviktigt för dem att säkerställa så att det verkligen är rödspätta i paketet. Därför har Ica hämtat den aktuella fiskförpackningen med bud för vidare transport till Naturhistoriska riksmuseet för artbestämning.
- Men det tar lite tid att få svar. Är det så att det har blivit fel måste vi ta reda på var någonstans i kedjan det har begåtts ett misstag.
Inga problem
Hon påpekar dock att de samarbetat med leverantören av rödspätta i flera år och att de aldrig haft några problem.
Vidare berättar hon att förutom att det sker en grovsortering när fångsten tas upp i båten så är rödspättan en fisk som man inte kan filitera maskinellt. Det sker för hand.
- Ett vant öga ser då om det är rödspätta, skrubbskädda eller flundra, plattfiskar alla tre. Dessutom styckefryser man filéerna före förpackning för att de inte ska frysa ihop i en klump. Även då läggs filéerna manuellt på bandet. Det är andra stället där man kan upptäcka om det är fel fisk.
Att det skulle förekomma någon form av fusk från Icas sida tillbakavisar hon och ber att få se kundens egna bilder.
Är rödspätta
NSD e-postar en av bilderna, som Elisabeth Stenberg tagit, och efter en titt på den säger Madelene Brogren att hon med största sannolikhet är säker på att det är rödspätta.
- Vi är tacksamma för att kunder hör av sig till oss om de har frågor om våra produkter, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!