Hon kämpar för barns rättigheter

"Ungdomsgårdar är viktiga. Det finns många barn som inte kan vara hemma med kompisar", säger Carin Johansson.

"Ungdomsgårdar är viktiga. Det finns många barn som inte kan vara hemma med kompisar", säger Carin Johansson.

Foto: Pär Bäckström

Norrbottens län2010-01-04 06:00
Carin Johansson är sedan åtta år tillbaka ordförande för Norrbottens-distriket av Rädda Barnen. Under sju år, fram till förra året, var hon också ordförande för Rädda Barnens lokalförening i Luleå. Hennes engagemang i organisationen började för 20 år sedan.
- Luleå lokalförening höll på att försvinna. Det var bara några få i styrelsen kvar. Vi var ett antal som hörsammade uppropet att gå med och vi kom med i styrelsen direkt. I senaste årsskiftet hade föreningen 450 medlemmar. Nu har Luleås och Gammelstads lokalföreningar gått ihop, säger hon.
Uppgifterna och hennes engagemang har snarare ökat än minskat med åren.
- Ju längre man är med desto intressantare blir det och man ser mer och mer vad som behöver göras.
Stärker rättigheter
Organisationen ägnade sig från början mycket åt att samla och skänka pengar till behövande inom och utom landet.
- Vi samlade i bössor och arrangerade julbasarer.
Nu går arbetet mer ut på att stärka barnens rättigheter - i praktiken.
Bland de aktuella projekten inom Rädda Barnen i Norrbotten finns utbildning av människor som kommer i kontakt med barn till missbrukande föräldrar. De utbildas av professionella personer från Rädda Barnens riksförbund.
- Det är bland andra folk som arbetar i skolan, inom det sociala och i kyrkan som går utbildningen. De lär sig att upptäcka de här barnen och att hjälpa dem, säger Carin Johansson.
Konferens om våld
Rädda Barnen i Norrbotten har nyligen också tillsammans med Kvinnojouren Iris i Luleå arrangerat en konferens om barn som upplever våld i hemmet. Den riktade sig till aktiva i kvinnojourer runt om i länet. Föredragshållare har varit personer med specialkunskaper från riksförbundet.
Det är många som vill vara med på organisationens utbildningar och konferenser. Till konferensen om barn som upplever våld i hemmet anmälde sig långt fler än det fanns plats för.
- Vi tänkte att det skulle komma högst hundra anmälningar, men det kom över tvåhundra, säger Carin Johansson.
Samarbete med Iris
Carin Johansson berättar om ett fint samarbete mellan kvinnojouren Iris och Rädda Barnen.
- Barnen blir ju ofta vittnen till det våld som deras mammor blir utsatta för. Ibland blir också barnen utsatta för våld. Det är naturligtvis saker som behöver bearbetas.
Carin Johansson beklagar att kvinnojouren Iris inte fick behålla den person som under en period var anställd för att ta hand om de barn som följer med mammor som tar sin tillflykt till jourboendet.
- Det var tyvärr bara ett projekt. Det fanns inte pengar till en permanentning. Samhällsekonomiskt skulle det naturligtvis löna sig att satsa de pengarna på dessa barn.
Rädda Barnen Norrbotten har i många år kämpat för ett barnahus där våldsutsatta barn kan få trygghet.
- Barn som har blivit utsatta för våld och olika former av övergrepp ska inte behöva vandra runt bland myndigheter och berätta sin historia gång på gång. I stället ska polis, socialtjänst, barnpsykiatri och andra myndigheter komma till barnen i ett barnahus för att göra sina utredningar parallellt.
- Barnen har det nog jobbigt som de har det och ska inte behöva bollas runt och tvingas berätta sin plågsamma historia gång på gång.
Det finns barnahus i några större städer i Sverige, bland annat i Umeå.
Samarbete med Hem & Skola
Mobbning i skolorna är ytterligare en sak som Rädda Barnen i Norrbotten arbetar med.
- Hem & Skola arrangerar en seminarieserie ute i kommunerna för personal och föräldrar. Vi går in med stöd där. Det är alltid positivt om olika instanser kan stötta varandra, säger Carin Johansson.
Barn och fattigdom är ett område som organisationen också engagerar sig i. Carin Johansson berättar att undersökningar visar på skillnader mellan Norrbottens kommuner. I vissa kommuner finns det procentuellt sett fler fattiga barn än i andra.
- Det handlar om storleken på föräldrarnas inkomster. Här behöver det sociala utjämningssystemet ses över, säger Carin Johansson.
Skapar utanförskap
Rädda Barnen arbetar för en skola utan avgifter.
- Det ska inte vara så att barn till exempel inte har råd att följa med på en utflykt som skolan gör. Vi vet att barn värnar om sina föräldrar. De kan säga att de inte ens vill följa med på utflykten i stället för att göra föräldrarna ledsna genom att fråga efter pengar som inte finns.
- Det är värre att vara fattig bland rika än att vara fattig bland fattiga. Att vara fattig bland rika skapar ett utanförskap, säger Carin Johansson.
Konvention är rättesnöre
Hon påpekar att FN:s barnkonvention är Rädda Barnens rättesnöre.
- Om alla länder levde upp till barnkonventionen skulle barnen ha det väldigt bra, säger hon.
Hon berättar glatt om Rädda Barnens second hand-butik i Luleå som säljer både barn- och vuxenkläder och allehanda saker till en billig penning - överkomlig för alla.
- Butiken har väldigt många kunder. Människor blir klokare och klokare och köper andrahandskläder inte minst till barnen i stället för att köpa nytt, säger Carin Johansson.
Fakta
Barnkonventionens
fyra grundprinciper
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!