Här slog raketen ner

KIRUNA. Renskötarna hörde först bara ett stort brak.När de körde över kammen med sina skotrar såg de nedslaget från Esrangeraketen.Nu ska säkerhetsrutinerna förbättras ytterligare.

En raket slog för ett par veckor sedan ned nära Järämä i nordligaste delen av Kiruna kommun där Saarivuoma sameby har sina renar på vinterbete.  Det blev ett långt svart streck i snölandskapet och en rejäl grop efter nedslaget.

En raket slog för ett par veckor sedan ned nära Järämä i nordligaste delen av Kiruna kommun där Saarivuoma sameby har sina renar på vinterbete. Det blev ett långt svart streck i snölandskapet och en rejäl grop efter nedslaget.

Foto:

Norrbottens län2008-04-19 06:00
Incidenten utspelade sig för ett par veckor sedan nära Järämä i nordligaste delen av Kiruna kommun där Saarivuoma sameby har sina renar på vinterbete.
Raketen ska ha slagit ned omkring 500 meter från det område där renskötarna arbetade.
Kräver säkerhet
- De har berättat att de hörde ett jäkla brak. De förstod ganska snabbt att det var en raket som hade slagit ned och behövde bara åka en liten bit för att se nedslagsplatsen, säger Per-Anders Nutti, ordförande i samebyn.
Det är de utbrända raketstegen som störtar mot marken medan nyttolasten med experimenten släpps ned i fallskärm, lokaliseras och bärgas med helikopter.
Det blev ett långt svart streck i snölandskapet och en rejäl grop efter nedslaget. Renskötarna var skakade efter händelsen.
Nu kräver de fyra samebyarna som har verksamhet inom raketskjutfältet bättre säkerhet.
Visar god vilja
Sedan NMT 450-nätet släcktes ned finns ingen möjlighet att få fram personliga meddelanden om uppskjutningar. Renskötarna har bara tillgång till skyddsrum utrustade med vanlig fm-radio.
- Det är ingen som sätter sig där och väntar på meddelanden som sänds någon gång om dygnet, säger Per-Anders Nutti.
I maj sänds nästa raket upp från Esrange och från samebyarnas sida har man i ett möte krävt att en liknande incident inte får hända igen.
I torsdags hade Esrangechefen Olle Norberg ett telefonmöte med Anders Blom, förbundsdirektör vid SSR, Samernas riksförbund, som företrädde samebyarna.
- Jag har uppfattat det som att Esrange tar saken på allvar och har en god vilja att hitta en bra lösning, säger Anders Blom.
En på miljonen
Det håller Olle Norberg med om.
- Vi var nog överens om hur vi ska förbättra säkerheten ytterligare. Det absolut bästa vore om vi kunde få ett mobilsystem som fungerar, säger Olle Norberg.
Dessutom ska Esrange göra helikopteravspaningar så nära uppskjutningen som det är möjligt. Detta för att se till att ingen befinner sig på nedslagsområdet.
Olle Norberg påpekar dock att Esrange redan nu håller sig inom det regelverk som säger att raketuppskjutningarna inte får innebära någon större risk än vad man utsätter sig för i det vanliga livet.
- Vi får alltså inte tillföra någon risk, och det är en ren sannolikhetskalyl, säger han.
- Risken att bli träffad av en raket får aldrig överstiga en på miljonen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!