Här ska firas - med tårta och EKG

LULEÅ. En ser till så att Göte Anundi trampar sig till utmattning på motionscykeln.En annan mäter elektrisk aktivitet i hjärnan på Tore Öquist.Så ser det ut på de biomedicinska analytikernas högtidsdag.

Det blev tårtfest i fikarummet dagen till ära. Här är den rättstavade varianten. FOTO: KURT ENGSTRÖM FOTO: Kurt Engström

Det blev tårtfest i fikarummet dagen till ära. Här är den rättstavade varianten. FOTO: KURT ENGSTRÖM FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

Norrbottens län2008-04-16 00:18
I fikarummet på avdelningen för klinisk fysiologi och nukleärmedicin står det en prinsesstårta. Konditorn skrev först "BMW-dagen", men fick efter påpekande ändra till "BMA-dagen".
Inte så konstigt.
BMA, biomedicinska analytiker, är en ganska okänd yrkesgrupp jämfört med sjuksköterskorna.
- I andra länder heter vårt yrke ingenjörer. Vi har mer tekniska arbetsuppgifter än sjuksköterskorna, säger Carina Larsson, biomedicinsk analytiker på klinisk fysiologi.
11 700 patienter i fjol
Avdelningen undersökte 11 700 patienter 2007. Det kunde har varit ännu fler undersökningar, men avdelningen lider av läkarbrist. Väntetiden för patienter som inte har förtur är mellan tio månader och ett år.
- Ska vi kunna köra våra hjärtstationer fullt ut så behöver vi två läkare. Det sista året har vi bara haft en halvtid och fyllt ut med stafettläkare, säger Gunilla Wallo, enhetschef.
I ett undersökningsrum står Göte Anundi, 75. Han fick ont i bröstet för någon månad sedan när han tittade på tv. Hans läkare vill kontrollera Götes hjärta, och därför ska han nu genomföra ett arbets-EKG.
Ordinär kondition
- Hur har du det med konditionen? frågar Birgitta Lindmark, som ska göra undersökningen.
- Den är nog tämligen dålig. Jag har protes i ett knä. Och jag sitter för mycket framför datorn, säger Göte Anundi och börjar trampa.
Belastningen ökar. Göte flämtar. Hans hjärtverksamhet registreras i en dator. Till slut blir det för tungt.
- Nu slutar jag, säger han.
- Du har ordinär kondition för din ålder, säger Birgitta Lindmark.
- Märkligt. Vi kanske har bra grundfysik i släkten, säger Göte och ser lite glad ut.
Finns överallt
Några rum bort genomför en annan analytiker ett EEG på Tore Öquist, 53. Rummet
är mörkt och Tore ska vila, så NSD intervjuar honom aldrig. Men han tycker att det är
okej att bli fotograferad ändå.
- Med EEG mäter man elektrisk aktivitet i hjärnan. Man kan till exempel se om patienter har epilepsi, säger Gunilla Wallo.
Biomedicinska analytiker finns i hela vården, från sjukhus till vårdcentraler. På avdelningen för klinisk fysiologi jobbar tio stycken. De utför mängder av tester:
Radioaktiv vätska
Ultraljudsundersökningar av hjärtan, mätningar i urinblåsor och matstrupar, kontroller av hastigheter i nerver.
- Det är ett givande jobb. Patienten har besvär, jag gör en undersökning och får förhoppningsvis reda på orsaken, säger Anna Idahosa.
- Patientkontakten är bland det bästa med jobbet, säger Carina Larsson.
Avdelningen för klinisk fysiologi och nukleärmedicin finns bara på Sunderby sjukhus. Nukleärmedicin innebär att man undersöker organ genom att föra in en radioaktiv vätska i blodet. Sedan kan man fotografera och se organen på så kallade scintigrafiska bilder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!