Hälsofrämjande väntrum

JOKKMOKK. Det hälsofrämjande väntrummet i Jokkmokks vårdcentral är invigt.- Naturen och lugnet har varit genomgående i det vi gjort, säger sjuksköterskan Ann-Helen Sundström, en av de tre som utformat det.Samtidigt får vårdcentralens stab beröm av landstingsledningen för fler banbrytande initiativ.

Distrikstsköterskan Gudrun Spiik, ambulanssjuksköterskan Ann-Helen Sundström och undersköterskan Biggan Wallin har hållit i de yttersta trådarna för förvandlingen i Jokkmokks vårdcentral. God hjälp har de förstås haft av sina medarbetare. FOTO: Maria ödalen

Distrikstsköterskan Gudrun Spiik, ambulanssjuksköterskan Ann-Helen Sundström och undersköterskan Biggan Wallin har hållit i de yttersta trådarna för förvandlingen i Jokkmokks vårdcentral. God hjälp har de förstås haft av sina medarbetare. FOTO: Maria ödalen

Foto: Maria ödalen

Norrbottens län2008-05-07 06:00
När man stiger in i väntrummet, som är första anhalt i Jokkmokks vårdcentral, möts man av fågelsång och ljudet av porlande vatten.
När man hängt av sig i klädlogen, kan man bekvämt slå sig ned i någon av de rymliga skinnsofforna vid de stora fönstrena som släpper in gott om ljus och vätter mot entréplan.
Några informationsblad kring vård och sjukdomar finns inte utlagda och det är en tanke med det.
- Det hittar patienterna istället inne hos läkaren eller sjuksköterskan. Vi tänkte "hälsa" och tog i stället in tidsskrifter, vatten och fågelkvitter i väntrummet, säger ambulanssjuksköterskan Ann-Helen Sundström.
"Folk blir lugnare"
Det hela började med en observationsstudie 2002, då sjuksköterskorna Erika Larsson och Eva Nordlund tittade närmare på den fysiska och sociala miljön i vårdcentralens verksamhet.
Med det började också förändringarna, först i korridoren därefter väntrummet. Trist inredning och grälliga blandade färger byttes mot enhetliga möbler och färger, samt mycket naturmotiv.
- Folk blir lugnare, vi märker skillnad hos patienterna och besökare vi möter, säger distrikstsköterskan Gudrun Spiik.
För besökaren Agnes Holmbom betyder förändringen mycket.
- Det är jättefint och stor skillnad jämfört med hur det såg ut tidigare, säger hon.
Stor fråga
Divisionschefen för primärvårs, Bo Westerlund, rosar vårdcentralens medarbetarna för deras initiativ och målmedvetenhet, medan landstingsdirektör Elisabeth Holmgren även lyfter fram nationella diabetesregistret, där Jokkmokk var först i länet att gå med i.
- Diabetesvården berör många och är en stor fråga för all hälso- och sjukvård, då det är en kronisk sjukdom som kan få allvarliga konsekvenser.
Nu är de flesta vårdcentraler i Norrbotten med och en länsgrupp som arbetar med att förbättra länets diabetesvård har bildats.
- Vi strävar efter en likvärdig diabetesvård i hela Norrbotten. Vi ska kunna visa våra resultat och förbättra dem, säger diabetessjuksköterskan Beatrice Pirak.
Jokkmokks vårdcentral är en attraktiv arbetsplats som fått vara föregångare för andra vårdcentraler med sin organisation - en femområdesmodell, där en distrikssköterska ihop med en läkare ansvarar för alla typer av patienter inom sitt område, akuta likväl som planerade.
- Det är en förutsättning för att arbetet ska fungera bra, säger doktor Kjell Näslund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!