Gruvan kommer och husen bränns

MALMBERGET. Ett timmerhus på Höijers backe brändes ner till grunden häromdagen. Brandkåren passade på att ha brandövning i huset som ligger på rasriskområde ovanpå Printz-Sköldsgruvan.

En lyckad övning summerar Tomas Granberg och Urban Lindgren. FOTO: Marie Ridderström

En lyckad övning summerar Tomas Granberg och Urban Lindgren. FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

Norrbottens län2008-05-08 06:00
Det blev folkvandring till Höijers backe när brandkåren brände ner det stora timmerhuset med adress Höijers backe 6.
Lågorna syntes ända till Gällivare och många ville bevittna det eldfängda skådespelet. Huset ligger på Hermelin-Johannes bostadsområde väster om Kaptensgropen.
Här ska gruvan Printz-Sköld fram och därför har de norra delarna av bostadsområdet hägnats in med gruvstängsel.
Räddningstjänsten passade på att ha brandövning i fyrfamiljshuset.
Kommunens räddningstjänst övade tillsammans med LKABs egen brandkår och allt gick enligt planerna, trots att det såg lite dramatiskt ut när björkar i husets närhet fattade eld.
Björkar brann
-Några björkar blev svedda men det fanns ingen risk för brandspridning i skog och mark, säger övningsledare Urban Lindgren.
Hela dagen övades det i huset. Alla brandmän och kvinnor fick prova på rökdykning och släckning.
-Framförallt har vi övat brandförlopp och släckteknik i de fyra lägenheterna. Instruktörerna Tomas Pudas och Urban Nilsson har varit inne med olika gäng och instruerat. Det har varit en riktigt bra övning som gett oerhört mycket erfarenhet, säger Urban Lindgren.
Innan brandkåren satte fyr på huset med sina gasolbrännare har byggnaden sanerats från miljöfarligt material, elektronik och naturligtvis kylar och frysar.
-Huset var av timmer, ganska rent, inte mycket plast. En ren trästomme med spån som isolering, säger han.
Säkerhetstänkandet är viktigt vid en övning av detta slag. Ambulans finns på platsen, liksom skyddsgrupper och stängsel för att hindra publiken från närkontakt med elden och hettan.
Fler hus på tur
Det är LKABs bostadsbolag FAB som äger fastigheten. De har framfört önskemål om att få fler fastigheter brända genom brandkårens försorg.
-Det finns fler fastigheter innanför staketet och vi vill ju gärna ha lämpliga objekt i lagom dimension och på rätt ställe för att kunna öva, men det krävs många förberedelser och tillstånd från miljömyndigheterna. Vi kan ju inte heller arbeta på farliga områden där rasrisken är överhängande, säger Urban Lindgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!