Gängbråk i skola

LULEÅ. Det är bråkigt och turbulent i Luleå gymnasieby. Flera gängbråk har avlöst varandra på senaste tiden.- Det är invandrargrupper som är osams och krigar mot varandra, säger Janne Nilsson, polisens utredare.

"Det finns redan så mycket fördomar om invandrare", säger eleven Kamal Muhammedi. Rektor Margareta Sundvall säger att skolan jobbar med att komma till rätta med bråken.

"Det finns redan så mycket fördomar om invandrare", säger eleven Kamal Muhammedi. Rektor Margareta Sundvall säger att skolan jobbar med att komma till rätta med bråken.

Foto: Bengt-Åke Persson

Norrbottens län2008-04-23 06:00
Så sent som i måndags utbröt ett gängslagsmål vid en rastplats på skolgården.
Några killar rök ihop och använde bland annat träplankor som tillhyggen. Polis tillkallades för att få stopp på slagsmålet.
- Det var en kärlekshistoria bakom och sånt rår vi inte på. Men vi kan lära de här eleverna att handskas med varandra och sina känslor, säger Margareta Sundvall, rektor på Hackspetten.
Kulturkrock
Det är inte första gången polisen kallas till gymnasiebyn för att reda ut slagsmål.
För drygt en månad sedan greps en 18-åring misstänkt för misshandel och en elev fördes till sjukhus med ansiktsskador. Då handlade det om pengar och det finns uppgifter om att en kniv ska ha förekommit i slagsmålet.
Det är dock inte samma gäng som bråkar varje gång.
- Men det är nästan alltid invandrare inblandade. Det är konflikter som de löser på sitt sätt, de tar till knytnävarna. Det är en kulturkrock och vi har ett jätteuppdrag att komma till rätta med såna här saker, säger Sundvall, som är noga med att inte dra alla över en kam.
Den senaste tidens öppna slagsmål har gjort att elever känner sig alltmer otrygga i skolan. Bråken kan uppstå när och vart som helst.
En elev som NSD pratat med säger att "det är ganska många som undviker att vara nära det där gänget".
Nog med fördomar
Eleven Kamal Muhammedi går tredje året på samhällsprogrammet. Han tycker det är tråkigt med så mycket bråk.
- Det finns redan så mycket fördomar mot invandrare, säger han.
I elevernas uppehållsrum stod tidigare ett biljardbord men det har kastats ut eftersom det var en ständig källa till bråk. Och det hände att elever spelade om pengar.
- Vi anser inte det. Skolan är en arbetsplats och vi ska inte ha en sådan miljö som inbjuder till att spela om pengar, säger Margareta Sundvall.
Nu håller polisen ett öga på gymnasiebyn.
- Vi kan inte punktmarkera skolan, men vi kan hjälpa till med att informera om brott och straff. , säger Janne Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!