"Fullskaligt krig råder"

LULEÅ. I helgen besökte Srinath Perera, ledande medlem i United Socialist Party på Sri Lanka, sin systerorganisation rättvisepartiet socialisterna i Luleå. Han berättar om ett fullskaligt krig i hemlandet och om ett folk som lider nöd.- Människor lever i skräck och lider brist på mat. Antikrigsaktivister mördas och kidnappas, säger han.

Foto:

Norrbottens län2008-04-21 06:00
Sri Lanka har härjats av inbördeskrig sedan 1983. Rasistiska och chauvenistiska partier bland majoritetsbefolkningen, singaleserna, har drivit på ett militärt undertryckande av minoriteter, tamilerna och tamilsktalande muslimer. Gerillan De tamilska tigrarna har slagit tillbaka och upprättade en statsapparat i de norra och östra delarna av landet.
Syndabockar
Befolkningens krigströtthet ledde till ett fredsavtal 2002. Men presidentvalet 2005 vanns av Mahinda Rajapakse som var motståndare till fredssamtalen och vars propaganda gick ut på att peka ut tamilerna som syndabockar för fattigdom, arbetslöshet och landets ekonomiska problem.
"Allvarligt läge"
- Nu råder fullskaligt krig igen. Läget är mycket allvarligt, säger Srinath Perera som arbetar mot kriget.
Han berättar om brist på mat på grund av chockhöjda livsmedelspriser.
- Priset på ris och mjölkpulver har nästan fördubblats under de senaste sex månaderna och medicinska specialister varnar regeringen för undernäring bland barn som behöver mjölkpulver.
Anklagar regeringen
Sri Lanka är nästan självförsörjande på ris men distributionen kontrolleras av personer som står nära regeringen och för att höja priserna lagras riset i stället för att levereras till butikerna och folket. De bönder som odlar ris får mycket dåligt betalt, ersättningen täcker knappt produktionskostnaderna.
- Folk är mycket arga och anklagar regeringen. Men den gör inget. Inte heller de stora oppositionspartierna eller fackföreningarna gör något, deras förklaring är att regeringen är i krig mot de tamilska tigrarna och måste få koncentrera sig på det, säger Srinath Perera och tillägger:
- Ironiskt nog stöder många fattiga och arga människor regeringen i att det gäller att vinna kriget.
Korruption
Regeringen kontrollerar alla större medier på Sri Lanka men det finns några radikala journalister och vissa tidningar som avslöjar korruption och andra oegentligheter. Srinath Perera berättar att sedan Mahinda Rajapakse tillträdde som president har tolv journalister dödats, tre har kidnappats, fyra har fängslats, fem radio/tv-kanaler har förbjudits, en webbsida har släckts ner och det har gjorts attacker mot tidningar, bland annat har en tidnings tryckeri bränts ner.
- Regeringen har stiftat tre lagar som undergräver yttrandefriheten. Yttrandefriheten är ju grunden för all frihet och nu har några radikala journalister samlats till en kamp för frihet åt medierna, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!