För dyrt renovera eldhärjad förskolebyggnad på Hammaren

LULEÅ. Det blir ingen renovering av den byggnad på Hammarens förskola som förstördes i en anlagd brand.Vid ett informationsmöte på tisdagskvällen fick rektorn Christer Andersson svara på många oroliga frågor om framtiden från föräldrarna till de barn som drabbas.

Rektorn Christer Andersson svarade på frågor från föräldrarna till barnen på de två förskoleavdelningarna på Hammarens förskola som förstördes i en anlagd brand. Enligt rektorn är det uteslutet att byggnaden ska återställas.FOTO: Ulf Persson

Rektorn Christer Andersson svarade på frågor från föräldrarna till barnen på de två förskoleavdelningarna på Hammarens förskola som förstördes i en anlagd brand. Enligt rektorn är det uteslutet att byggnaden ska återställas.FOTO: Ulf Persson

Foto: Ulf Persson

Norrbottens län2008-05-07 06:00
Det var sista helgen i mars som en av byggnaderna som hör till Hammarens förskola i Södra Sunderbyn förstördes i en anlagd brand. I byggnaden fanns två förskoleavdelningar, Lärkan och Staren. Sedan branden har de sammanlagt 32 barnen som blev "hemlösa" och deras förskollärare placerats ut i de fem övriga avdelningarna på Hammarens förskola.
Det har rått en viss osäkerhet om hur situationen ska lösas permanent till hösten. På tisdagskvällen hade de berörda föräldrarna kallats till ett informationsmöte av rektorn, Christer Andersson, för att få svar på sina frågor.
Enligt Christer Andersson har en utredning, som kommunens tekniska kontor gjort, visat att en återställning av den brandskadade byggnaden skulle kosta cirka tre miljoner kronor.
- På grund av den stora kostnaden är det orealistiskt att tro att det är genomförbart. Byggnaden kommer i stället troligen att rivas, sa Christer Andersson till de församlade föräldrarna.
Moduler
Enligt Christer Andersson kommer nya lokaler i modulform att uppföras på Kläppenskolans område. Två avdelningar kommer att vara på plats till hösten. Det finns också möjlighet att komplettera med ytterligare en avdelning beroende på om barn- och utbildningsnämnden antar det aviserade sparförslaget och utökar barngrupperna i förskolan.
Flera av föräldrarna vid mötet ifrågasatte varför inte någon av de nya modulerna kunde placeras vid Hammarens förskola i stället för vid Kläppenskolan.
Enligt Christer Andersson har det att göra med den geografiska fördelningen av de barn som behöver förskoleplatser framöver.
- Den stora inflyttningen i Sunderbyn sker ju från Lergärdan och bortåt, sa han.
Förtur
Det är underskott på förskoleplatser i Södra Sunderbyn. Det beräknas finnas 54 lediga platser till hösten. Men det står 84 barn i kö.
Men de barn som gick på de avdelningar som förstördes i branden har förtur när deras föräldrar nu ska välja platser till hösten.
- Vi ska göra allt för att tillmötesgå era önskemål så långt det är möjligt och försöka skapa så bra blandningar som möjligt inom barngrupperna, sa Christer Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!