Firandet gav mersmak

KIRUNA. I fjol blev det ingen majbrasa i centrala Kiruna. I år tog Kirunaborna igen firandet med råge.Ett par tusen personer tog sig till Lions majbrasa vid Luossavaara.

Dragspelarna Göran Salomonsson, Sigurd Ruotimaa och Leif Häggroth hade hela fjällvärlden som scenbakgrund på Luossavaara. FOTO: Hans Sternlund

Dragspelarna Göran Salomonsson, Sigurd Ruotimaa och Leif Häggroth hade hela fjällvärlden som scenbakgrund på Luossavaara. FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

Norrbottens län2008-05-02 06:00
Det var en smått magisk kväll vid foten av stadsberget där solen strålade över skarorna och kvällen var så ljum att folk kunde gå i skjortärmar utan att behöva söka sig värme vid brasan.
Underhållningen framfördes från en specialdesignad scen, signerad snöbyggarna Barbro Behm och Paavo Kohberg.
Och det var minst sagt blandad musik. Det ljöd folkliga toner från dragspelstrio, välkända sånger från två körer och operasång ackompanjerad av fiol, saxofon och keyboard.
Gammal tradition
Det senare stod Lannavaaras sopran Carina Henriksson, violinisten Daniel Wikslund och multimusikern Torbjörn Jakobsson för.
En bit upp i slalombacken stod Gunvor Dahlström och Ingrid Johansson och njöt av stämningen och folklivet.
- Helt underbart. Det är inte ofta som man ser så mycket folk av olika slag. Det är allt från barnfamiljer till äldre som är här. Och att folk har med sina hundar tycker jag är väldigt trevligt, sa Gunvor Dahlström.
Majbrasan i Luossavaara är en gammal Kirunatradition som Lions väckte liv i för två år sedan.
Nöjda klubbmedlemmar
I fjol ställdes alla majbrasor in i centrala Kiruna av olika anledningar. Lions hade tunt med folk och föreningarna som brukade arrangera brasan vid Stadshuset fick inte de bidrag de behövde.
Årets majfirande gav dock mersmak för klubbmedlemmarna i Lions.
- Nog ska vi se till att ha en majbrasa i Kiruna varje år och förhoppningsvis ska vi vara här på Luossavaara, sa kvällens konferencier, Reinhold "Relle" Brynefall.
Sångbladen tog slut
Hur mycket folk som var på plats är svårt att uppskatta och hur många som vände när de såg bilköerna är omöjligt att säga.
De tusen upptryckta sångbladen tog i alla fall slut i ett nafs.
- Det här överträffade alla förväntningar. Utan bedövning kan man säkert säga att vi var runt 2 000 personer, säger Reinhold Brynefall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!