Färre platser - tuffare prioritering

KALIX. Öde patientsalar. Tomma sängar. Strejken tar en tredjedel av vårdplatserna på Kalix sjukhus.Men ingen kris för verksamheten - ännu.- Det kan bli tajt, säger Eva Andersson, enhetschef.

Dag två på vårdstrejken. Malin Lassi och Eva Andersson var i går strejkvakter vid Kalix sjukhus.FOTO: BENGT-ÅKE PERSSON

Dag två på vårdstrejken. Malin Lassi och Eva Andersson var i går strejkvakter vid Kalix sjukhus.FOTO: BENGT-ÅKE PERSSON

Foto: Bengt-Åke Persson

Norrbottens län2008-05-07 06:00
Hon står tillsammans med kollegan Malin Lassi, sjuksköterska, och vaktar utanför entrén till Kalix sjukhus. Båda fryser.
- Vi får inte sälja oss för billigt nu, säger Malin Lassi och byter några ord med förbipasserande patienter.
Färre sängar
Hon arbetar på den stängda omvårdnadsavdelning 2. Där sitter det strejklappar på dörrarna till patientsalarna - rummen får inte användas.
Strejken har tagit 20 av Kalix sjukhus 60 vårdplatser. Antalet sängar är nu färre än på sommaren, då verksamheten drar ner under semestrarna.
- Redan när vi gick hem i går ringde de från akuten och iva för att få lägga in patienter hos oss. De har ingenstans att sätta patienterna när det blir fullt, säger Malin Lassi.
Till andra sjukhus
Eva Andersson bedömer att situationen kan bli bekymmersam om några dagar. Allt beror på hur många patienter som kommer in, men att en tredjedel av sängarna är borta lär märkas.
- Det blir en hårdare prioritering av vilka som ska läggas in. De kanske får skicka patienter till andra sjukhus, säger Eva Andersson.
Omfördelning
På den stängda omvårdnadsavdelningen vårdas framför allt hjärtpatienter, men även patienter som genomgått kirurgiska ingrepp.
Verksamhetschefen, Bo Wikström, sitter med en betydligt större administrativ börda eftersom alla enhetschefer strejkar. Enligt honom går det bra med vårdplatserna än så länge.
- Vi har fått omfördela en del av patienterna till andra avdelningar. Ju längre konflikten pågår desto större risk är det att det blir problem, men än så länge är det inga problem, säger han.
Avbokningar
Alla planerade operationer är inställda på Kalix sjukhus. Till exempel galloperationer och bröstplastik som kräver att patienten ska ligga inne på sjukhuset efteråt. Dessutom är flera mottagningsbesök avbokade.
Omvårdnadsavdelningen i Kalix är den ena hela avdelningen som är uttagen i strejk i Norrbotten. Den andra är akutvårdsavdelningen i Sunderbyn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!