Färre barn - klasser slås ihop

MALMBERGET. Antalet elever minskar i Malmberget. Därför planeras nu för att slå ihop klasser i Gunillaskolan och Malmstaskolan.Samtidigt ökar efterfrågan på förskoleplatser i Gällivare. Därför utreds nu om Ullatti skola kan flytta till Gällivare.

Gunillaskolan och Malmstaskolan i Malmberget blir b-skolor på grund av bristen på elever.FOTO: Marie Ridderström

Gunillaskolan och Malmstaskolan i Malmberget blir b-skolor på grund av bristen på elever.FOTO: Marie Ridderström

Foto: Marie Ridderström

Norrbottens län2008-04-11 00:17
Antalet barn minskar i Malmberget. Efter sammanräkningar av ansökningar till förskoleklass på Gunillaskolan visade det sig att endast fyra barn hade önskat placering på skolan. Därför föreslog tjänstemän och politiker att skolans sexårsintag stoppas.
Nu kommer det troligtvis inte att bli på det viset. I stället finns ett nytt förslag som innebär att man startar en integrerad grupp med sex- och sjuåringar på Gunillaskolan. Den kombinerade förskoleklassen och ettan kan då få cirka 20 elever.
Sviktar
Redan nu har Gunillaskolan en så kallad B-form på klass 2-3 samt klass 4-5.
På Malmstaskolan föreslår rektor Torbjörn Nilsson att man till hösten slår i hop den blivande femman och sexan. Orsaken är att elevunderlaget sviktar. I klass fyra finns nu tio barn, i femman elva. Till hösten krymper klasserna. Barnen lämnar skolan av olika skäl. Elever flyttar till Gällivare på grund av evakueringen av Elevhemsområdet och elever flyttar till Friskolan.
Mer resurser
- Om man slår i hop femman och sexan får man loss lite resurser och vi samarbetar med Gunillaskolan, eleverna åker buss till Gunillaskolan för att läsa sina språkval, franska, tyska och spanska, säger Torbjörn Nilsson.
Gunillaskolan har 192 elever och Malmstaskolan har 90 elever.
81 sexåringar söker plats i förskolorna i Gällivare. Där måste antalet klasser utökas för att undvika gruppstorlekar på 26-28 barn. Därför ska Sjöparsskolan inrätta ytterligare en förskoleklass.
Fler avdelningar
Fler förskoleavdelningar behövs i Gällivare. Därför föreslås att två nya avdelningar öppnas i Gällivare. Kommunstyrelsen ska utreda om avdelningarna ska öppnas i någon av följande lokaler: Laestadiankapellet, Vårdcentralen Forsen och Höken, Gällivare. Man ska även utreda om en flytt av Ullatti skola till Gällivare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!