Falska mejl från Sveriges domstolar i omlopp

Under en knapp veckas tid har det cirkulerat falska mejl som uppges komma från Sveriges domstolar. Den som klickar på länken i mejlet riskerar att låsa datorns samtliga filer.

Foto:

Norrbottens län2016-03-29 16:26

I mejlen som skickats ut uppmanas mottagaren att klicka på en infogad länk för att bekräfta en kallelse till domstolsförhandling, rapporterar Aftonbladet.

– Det är så kallad ransomware. Man får upp en informationsruta på skärmen där det står att ens filer är låsta, och för att få nycklar till att låsa upp dem måste man betala, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter, till Aftonbladet.

Det kan kosta upp emot 3 500 kronor att låsa upp filerna igen.

– De håller summorna relativt låga för att de ska få in så mycket pengar som möjligt – och mycket pengar, det får de in, det kan jag lova dig. Mörkertalet är enormt. Jag vet att det är mångmiljonbelopp som har betalats totalt sett, säger Jan Olsson till samma tidning.

Maria Bergström arbetar i växeln som hanterar samtalen till Luleå tingsrätt och berättar att det är flera som hört av sig.

– Det ringer hela tiden och med tanke på att vi svarar för 13 olika domstolar så blir det en del. Det tog fart i torsdags i förra veckan och de flesta som ringer är oroliga över att det är en riktig kallelse, säger hon till NSD.

Sveriges domstolar varnar för den falska informationen på sin hemsida och understryker att alla former av kallelser sker via brev och inte via mejl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!