En lekfull språkkurs

LULEÅ. Bor du i Luleå och har en treåring? Hon kan i så fall börja studera engelska i språkskola nästa höst. Montessoriskolan, Boskataskolan och Vintergatans förskola ska erbjuda engelska för barn mellan tre och tolv år.- Barn lär sig lättast när de är små, säger Melinda Bergbom, mamma till trespråkiga småbarn.

Foto:

Norrbottens län2008-04-17 00:15
Melinda Bergbom är född och uppvuxen i Kanada. Hennes föräldrar är från Finland. Hon växte upp med finska och engelska språket. Så vid 15 års ålder träffade hon sin blivande man som är från Kiruna och lärde sig det svenska språket. Paret har nu tre barn - Josef, 5, Elisabeth, 3 och Jonathan, 1.
Melinda Bergbom pratar finska med barnen under deras två första levnadsår för att sedan gå över till engelska. Maken David pratar alltid svenska med barnen.
Josef och Elisabeth är nu trespråkiga.
- Josef har talat finska flytande. Nu har finskan försvagats lite, säger Melinda Bergbom.
Lekfull kurs
Hon har ett passionerat intresse för språk och arbetar som översättare i det egna företaget Northern languages.
Språkskolan för barn är hennes idé och det är hon som ska vara lärare. Det handlar om en lektion på 45 minuter en gång i veckan - efter ordinarie skoltid.
Melinda Bergbom plockar fram ett fodral med en serie cd-skivor som ska ligga till grund för språkskolan.
Det är en lekfull kurs som heter "Fun with english" och bygger på sång, lek och rörelse. Den är utarbetad av en engelsk språkguru som heter Richard Graham.
- Språkskolan är ett frivilligt paket som föräldrar kan köpa. En termin med tolv lektioner kommer att kosta ungefär 1050 kronor.
Hjärnan utvecklas
Melinda Bergbom ser två viktiga anledningar till en språkskola för små barn.
- Hjärnan utvecklas av att barnet lär sig ett andra språk, man blir smartare helt enkelt.
I dag när vi är med i EU finns det dessutom all anledning att kunna språk, säger hon.
Hon tog kontakt med Luleå kommuns utvecklingskontor och lanserade sin idé om språkskola och möttes av entusiasm.
Hon hyllar Luleå som stad.
- Här finns fantastiska bussförbindelser som dessutom är gratis för passagerare med barnvagn. Här finns Mötesplatsen för barn och föräldrar som är hemma, badhus, isbanan utanför Gültzauudden, gratisbad på sommaren, Teknikens hus... Det är lätt för en småbarnsfamilj att trivas här.
Hemspråk i förskolan
Hon har varit hemma med barnen sedan Josef föddes. Bredvid det har hon åtagit sig uppdrag i sitt eget företag när maken David varit hemma - han studerar maskinteknik på Luleå tekniska universitet. Josef och Elisabeth går också i Kristallens förskola 15 timmar i veckan.
Josef och Elisabeth tränar sitt hemspråk finska i förskolan.
- Jag frågade efter hemspråksstöd eftersom jag känner att jag behöver hjälp med att upprätthålla barnens kunskaper i finska. Först var Josef ensam med en lärare. Nu har det utvecklats till en hemspråksgrupp med fyra barn. Andra föräldrar kom på att deras barn också skulle ha glädje av att kunna finska, säger Melinda Bergbom.
Hon har själv vikarierat som hemspråkslärare i finska i Luleå kommun.
- Det är jätteroligt, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!