Elever nekades bidrag

ÖVERTORNEÅ. Varken Gränsälvsgymnasiets eller Övertorneå centralskolas avgångselever beviljades kommunala bidrag till årets skolavslutningsfester.- Det känns som om kommunen satsar mer på åldringarna än på oss, säger eleven Linnea Pekkala, Övertorneå centralskola.

Renèe Mattila, Linnea Pekkala och Jessica Norberg ger både ris och ros åt sin hemkommun. "Skolan är bra och här finns inget grupptryck", säger Renèe Mattila.                                        FOTO: ANNETH ERIKSSON

Renèe Mattila, Linnea Pekkala och Jessica Norberg ger både ris och ros åt sin hemkommun. "Skolan är bra och här finns inget grupptryck", säger Renèe Mattila. FOTO: ANNETH ERIKSSON

Foto: Anneth Eriksson

Norrbottens län2008-05-31 06:00
Barn- och utbildningsnämnden nekade Gränsälvsgymnasiets ansökan på drygt 22 000 kronor för festligheter i samband med den stundande examen.
- På grund av nämndens ansträngda ekonomi var vi tvungna att säga nej i år. Det handlar ofta om små summor, men många bäckar små, säger bun:s ordförande Thomas Wedestig.
Drogfri fest
Övertorneå centralskola, årskurs 9, ansökte om ett maxbelopp på 27 500 kronor hos kommunstyrelsen. Tanken var middag och drogfritt diskotek på Hotell Tornedalia. I beslutet hänvisar komunstyrelsen dels till den kärva ekonomin, men också till att kommunstyrelsen inte längre handhar denna typ av beslut:
- Vi tycker det var ett fint och vettigt initiativ, men de fick ingenting eftersom det finns ett principiellt beslut att bidrag till sådana här ändamål ska tas av barn- och utbildningsnämnden. Det kan vara svårt att förstå, men vi måste renodla områdena för bidragsansökningarna så vi inte beslutar på olika premisser, säger kommunstyrelsens sekreterare Rolf Kummu.
"Satsa på oss"
Någon ansökan hann eleverna inte skicka in till bun, men Linnea Pekkala, Renèe Mattila och Jessica Norberg, årskurs 9, tycker ändå att ks borde ha kunnat hjälpa till då man inte tror att bun hade gjort det heller.
- Om de vill ha oss kvar borde de satsa på oss också, säger Jessica Norberg.
- De satsar massvis med miljoner på renoveringen av äldreboendet och på vården. Det känns som om kommunen satsar mer på åldringarna än på oss, säger Linnea Pekkala.
"Udda grej"
Kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars Anttila är av en annan åsikt.
- Jag tycker att nästan ingen annan kommun i länet satsar så mycket på kultur- och fritid som Övertorneå gör, säger han.
Tjejerna tycker att fritidsutbudet är okej, men att det kan bli bredare.
- Det finns ingen udda grej att syssla med i här förutom det vanliga som fotboll och basket. Jag brukade rida på ryttarföreningen förut men jag tycker att de har dåligt med både hästar och instruktörer, vissa ridlärare går i sjuan och åttan och det är inget bra, säger Pekkala.
Buss på lördagar
Något som tjejerna upplever positivt är att fritidsgården Frippes har fått ett lyft den senaste tiden plus att kommunen erbjuder gratis buss.
- Det är yngre folk som har börjat jobba på Frippes och de vet vad vi unga tycker om. Hade det funnits bussar som går norr- och söderut på lördagskvällarna hade det kommit mer folk dit också då, säger Renèe Mattila som bor i Korva, en mil norr om Övertorneå.
Lars Anttila lovar att undersöka möjligheterna till lördagsbussar om ungdomarna vänder sig till kultur- och fritidsnämnden med frågan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!