Dokumentär lever vidare

BODEN. I helgen hölls en vernissage för att visa upp projektet "att åldras i Sverige" på vårdcentralen i Harads.- Många var med i den mobila dokumentärredaktionen. Nu vidareutvecklas kunskaperna i en studiecirkel där Edeforsborna filmar sina hembyar, säger Ingemar Karlsson, ordförande i Harads PRO-förening.

Foto:

Norrbottens län2008-04-14 00:18
Den mobila dokumentärredaktionen arbetade under några veckor i april förra året. Harads var en av de fyra platser i landet som man besökte så byn upptar en stor del av utrymmet.
Idén var att med teknisk utrustning och handledare hjälpa äldre människor att skriva, göra radioprogram och filma för att skildra sin egen eller andras tillvaro som 65+.
- Harads svarar för inte mindre än tolv filmer och 13 radioprogram liksom många dikter och prosatexter. De allra flesta av förbluffande hög kvalitet, säger Greta Edberg, studieansvarig i PRO.
Bokad i ett år
Hela utställningen, som är bokad ett år framåt, består av stillbilder, texter, radioprogram och filmer, öppnades under söndagen med en vernissage på Harads vårdcentral med invigningstal av projektledaren Stina Gardell.
Utställningen kommer sedan att vandra vidare till Boden, Arvidsjaur och sedan söderut.Under utställningsveckan i Harads visas också den vidareutveckling som projektet lett till.
- ABF har ställt upp med 20 000 kronor för att vi ska kunna hålla en studiecirkel i filmkunskap där vi har tillgång till filmkamera och dator med redigeringsprogram. PRO har tillskjutit lika mycket pengar. Cirkeln har skapat ett nyintresse i bygden. Vi kan göra så mycket mer vad gäller dokumentation av Edeforsbygden, säger Ingemar Karlsson, PRO-ordförande.
Några filmer som nu ska visas är Edeforsbygden före kraftverket, älgjakten, sticktaket och några dikter och berättelser.
Bakom produktionen av sticktaket står Svartlåbon Gottner Hansén och hans svåger Yngve Jansson.
Fanns inga verktyg
- Vi var först tvungna att tillverka en spjälk eftersom det inte fanns några verktyg när vi skulle tillverka takstickorna. Filmen, som redigerats ner till 22 minuter, visar hur det går till att lägga ett sticktak. Filmen går nog att förbättra, men visst kan den sparas till eftervärlden, säger Gottner Hansén.
- Den som inte kan lägga ett sticktak efter att ha sett den här filmen har nog tummen mitt
i handen, säger Ingemar Karlsson.
Dokumenterar hemby
74-årige Sten Berg, Storsand, håller också på att dokumentera sin hemby.
- Jag flyttade hem efter 30 år
i Stockholm. Visionen först var att få till en bok innan vi kom i kontakt med filmtekniken. Målet är att intervjua två äldre bybor som vet mycket om hur det sett ut förr i Storsand. Byn kom till år 1641 vilket gör den till väldigt gammal. Filmen kanske vi kan visa upp när PRO har sina medlemsmöten, säger Sandberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!