Delade meningar om avfallshantering
ÖVERTORNEÅ. Det råder delade meningar i Övertorneå kring avfallshanteringen i Orjasjärvi miljöcentral. - Personer som har fått nobben att lämna sopor där har tagit med dem till andra kommuner i Norrbotten, säger Övertor-neåbon Ulf Zakariasson.
Foto: Anneth Eriksson
Källsorteringsguide
Ulf Zakariasson är av en annan åsikt och menar att det varierar från fall till fall vad som får dumpas i Orjasjärvi och att man från kommunens sida inte har någon klar linje. Han menar dessutom att den källsorteringsguide som kommunen gav ut för ett antal år sedan inte överrensstämmer med verkligheten.
- Där står det klart och tydligt vilken typ av avfall som kan och skall lämnas till Orjasjärvi, men guiden stämmer inte och det borde vara den som gäller när den inte har uppdaterats.
- Vi har gått igenom guiden och den misstämmer bara på tre punkter, bland annat punkten om bildäck som ska lämnas till däckförsäljaren, men den innehåller inga större avvikelser. Vi ska göra en korrigering av guiden och skicka ut en ny, säger Salmgren.
Eldar avfall
Enligt Zakariasson tvingas vissa kommuninvånare elda upp och gräva ner avfall för att man inte vet hur man ska bli av med dem. Han menar att Övertorneås slogan "Det goda livet" börjar kännas en smula hånfullt.
- Det hör inte till 2000-talet att det ska behöva vara så här. Fast folk har sorterat efter konstens alla regler har de blivit bortkörda och åkt till Luleå och där har de varit välkomna, säger han.
Klagomål
Maria Salmgren bekräftar att det under den senaste tiden har kommit upp ett antal klagomål beträffande Orjasjärvi till kommunens bord.
- Det har varit några incidenter som har lett till ordväxlingar och irritation. Men det finns inget utrymme för diskussion eftersom allt finns strikt reglerat i miljöbalken, det är inte så komplicerat om man följer gällande lagstiftning. Man måste skilja på hushållsavfall och näringsidkares avfall. Säger man att man "bara ska lämna några brädor" och att man har byggt om bastun en gång i veckan eller har tio olika vardagsrum att renovera är det inte hushållsavfall vi pratar om, säger Salmgren.
Moderniseras
Miljöstationen är under ombyggnad och ska moderniseras och allt beräknas vara färdigställt under sensommaren.
- Det ska bli lättare att sortera. I framtiden ska vi också försöka hitta en lösning så näringsidkare till självkostnadspris kan få lämna sitt avfall i Orjasjärvi, säger Salmgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!