De lever sin dröm i stugan i Sölkäsaari

Norrbottens län2011-02-14 06:00

Hon är uppvuxen i Haparanda, med undantag för en sväng till Luleå under mellanstadietiden. När hon skulle börja på gymnasiet så blev det i Luleå där det fanns ett estetiskt program. Terese gick inriktningen konst och form. Efter studenten flyttade hon till Umeå med dåvarande pojkvännen som skulle studera där. Själv fick hon anställning på Systembolaget. Sedan började hon på Umeå konstskola.

- Jag var inne på något kreativt, men visste inte riktigt vad. Behållningen av utbildningen blev att jag mötte Anders. Konstvärlden kändes krystad. Det var så djupa människor som gick där. Jag är mer för hötorgskonst och det som är vackert.

En klasskamrat tipsade Terese om slöjdlinjen på Vindelns folkhögskola och hon började där.

Väldigt glad
- Ansökningstiden hade egentligen gått ut när jag sökte dit men de hade platser kvar. Allt kändes fullständigt rätt på en gång. Jag tillverkade allt ifrån svepaskar till en sänggavel och jag förälskade mig i träslaget rötad rönn. Jag har lite dåligt tålamod och det tog lång tid att göra de olika sakerna. Vi använde i stort sett bara handverktyg.

Anders Östling förklarar varför det gick så bra för Terese trots att hon inte har så mycket tålamod.

- Du är väldigt entusiastisk, alltid glad, säger han.

Efter två år på slöjdlinjen fortsatte Terese med att gå en sex månaders kurs i laggkärlstillverkning.

- Jag fick ett stipendium och lärde mig tillverka alltifrån tunnor till tårtkupor och ölsejdlar, säger hon.

Miljövänliga alternativ
Alla föremål som Terese nämner finns runt om i deras hem i den gamla sommarstugan. Vi beundrar det vackra hantverket. Mitt på golvet i allrummet står också två gamla fåtöljer som en person lämnat in för omklädning. Omklädning av möbler, eller tapetsering som det heter, kommer att bli en av huvudverksamheterna i den verkstad som är under uppbyggnad på gården. Både Terese och Anders Östling har lärt sig det hantverket.

- Jag gick en utbildning i byggnadsvård
i Vindeln som var väldigt bred. Vi lärde oss timring och andra gamla metoder och miljövänliga alternativ som omfattade också möbler, säger Anders.

Terese gjorde praktik hos en tapetserare
i Luleå under sin utbildning i Vindeln.

- Jag var också praktikant hos en lärare
i möbeltapetsering som bodde i närheten av oss i Rödåliden, säger Terese.

Unika möbler
Förutom att människor ska kunna lämna in sina möbler för omklädning här så kommer paret att köpa in gamla möbler, klä om och lägga ut för försäljning.

- Vi ska leta efter roliga, unika möbler.

- När det gäller folk som lämnar in möbler till oss så vill vi gärna besöka deras hem för att se vilken stil de har. Det gör att vi kan ge råd om vad som passar. Vi har ett stort inredningsintresse, säger Terese.

I företaget som heter Tygern ska tapetsering kombineras med inredning och slöjd. Förutom träslöjd så ägnar sig både Terese och Anders Östling också åt textilslöjd. Terese är redan känd för vackra rosprydda mössor och hattar som hon tillverkar och säljer. Anders stickar bland annat handledsvärmare.

Ska söka samarbete
Ett miljötänk genomsyrar allt som Terese och Anders Östling gör. De vill återvinna gammalt så mycket som möjligt, i stället för att satsa på nytt och tära på jordens resurser.

De ska också söka samarbete med andra hantverkare i bygden som har ett likadant miljötänk.

- Marju Matsin i Haparanda som skapar nya kläder av gamla textilier är en person som vi vill kontakta. Det finns mycket att tjäna på samarbete, till exempel gemensam marknadsföring, säger Terese Östling.

Lär sig finska
Just nu består Tygerns marknadsföring av en hemsida på internet. I framtiden planerar Terese och Anders Östling att vara med på mässor och liknande.

De vill förutom den svenska marknaden också erövra den finska marknaden.

- Vi håller på att lära oss finska, säger de.

Terese berättar att de har fått mycket hjälp i startandet av sitt företag. Det är inte minst Hushållningssällskapet och Nystartskontoret i Haparanda som har stöttat dem. Terese har till exempel deltagit i ett projekt för kvinnligt företagande hos Hushållningssällskapet. Nystartskontoret har gett en massa kontakter och erbjudit seminarier och utbildningar.

Återvunna fönster
Verkstaden som paret håller på att bygga har en vacker återvunnen entrédörr och vackra återvunna fönster.

- Fönstren kommer från ett hus på Junkön i Luleå skärgård, säger Anders.

Också sommarstugan som de bor i är återvunnen.

- Min pappa byggde den med sina egna händer. Han köpte en timring i Vånafjärden och byggde upp den här, säger Terese.

Köpte stugan
Anders Östling kommer från Strömsund i Jämtland. När Terese och han skulle bestämma sig var de skulle slå sig ner efter sina utbildningar så stod valet mellan att stanna i Västerbotten, flytta till Jämtland eller till Tornedalen. Att Tereses familj började prata om att sälja sommarstugan i Sölkäsaari avgjorde det hela.

- Jag ville ha stugan kvar och vi köpte den. Starta eget företag skulle vi ha gjort var vi än skulle ha bosatt oss, säger Terese Östling.

Tar båten
Haparanda kommun är att gratulera. Är det något som tornedalskommunerna behöver så är det att unga företagsamma människor väljer att slå ner sina bopålar här.

Terese berättar att vägbanken som förbinder Sölkäsaari med omvärlden brukar översvämmas vid högvatten i Torneälven. Det är inget problem.

- Nej, då tar vi båten och ror över, säger hon.

Hon är väldigt entusiastisk och glad. Det var ju det Anders sa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!