De hängdes ut som fuskare

KIRUNA. Personerna bakom många av de oregistrerade namnen vid s-valet i Kiruna träder fram.De är upprörda över att bli anklagade för valfusk och arga över att bli jämförda med Robert Mugabe.

Foto:

Norrbottens län2008-04-17 00:18
I går berättade vi att socialdemokraternas årsmöte i Kiruna kanske måste göras om eftersom 18 personer som röstade inte återfanns i medlemregistret.
Företagaren Thomas Farelind, som bland annat driver Hertz biluthyrning och Kirunafjällens turistservice, säger att han värvade tolv personer inför årsmötet. Alla dessa ska ha ha betalat in sin avgift, några av dem samma dag som mötet hölls.
Han visar upp en mängd kvitton som är stämplade samma datum som mötet hölls.
Jämförd med Mugabe
Thomas Farelind säger att han har pratat med partihögkvarteret i Stockholm och där förklarade man att det kan ta ett tag att uppdatera medlemsregistret.
Nu är han upprörd över snacket om fusk i samband med valet.
- I stället för att man kollar upp saken ordentligt blir vi uthängda som fuskare. I Nordnytt jämförde Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö oss med Robert Mugabe i Zimbabwe, säger han.
Dan Lundström är välkänd kulturarbetare i Kiruna och också ny medlem i socialdemokraterna. Han instämmer i Thomas Farelinds kritik och känner sig inte särskilt välkommen i partiet.
Vill bygga broar
- Det borde vara något positivt att det kommer in nya människor. Vi tillhör inte någon av falangerna och vill vara med och bygga broar. Det är lätt att se att det gamla ledarskapet inte har kunnat hitta lösningar på de interna problemen, säger han.
Harry Rantakyrö säger att han står fast vid sin hållning: alla som ville rösta borde ha tvingats visa kvitton på sitt medlemskap.
- Då blir det ingen diskussion. Men det förutsätter naturligtvis att matrikeln är ordentligt uppdaterad, säger han.
- Då sitter vi i samma båt. Det har inte sagts något offentligt, men vi från industrifacken har känt vibbarna, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!