Enboms mästerliga pepparsås4 personer
1 dl egengjord grillolja (utan vitlök)
2 dl grädde
2 msk smör
Mängder av svartpeppar!!
Några varv five peppers
Gör så här:
1. Blanda ihop en likadan grillolja som till karrekotletterna, utan vitlök.
2. Fräs smöret med all peppar någon minut.
3. Tillsätt grädden och grilloljan, koka upp och låt sjuda ihop i ca 20 min. Smaka av med salt och mer peppar! Det skall kännas att det är pepparsås.
Karrekotletter
4 personer
4 karrekotletter
1 dl grillolja
salt
peppar
Gör så här:
1. Häll grilloljan du gjort och låt stå och dra till sig i någon timme.
2. Vänta tills glöden är grå-vit och ha ej för bråttom att lägga på.
3. Grilla några minuter på vardera sida, försök att inte vända för ofta på köttet.
Salta och peppra
Färsk potatis sallad
6 personer
600 g färsk potatis
1 gul lök
2 msk kapris
2½ dl majonäs eller (2ägg gulor, 1 msk vitvinsvinäger, ca 2 dl olja, 1 msk senap, salt, peppar)
1½ dl gräddfil
1 vitlöksklyfta pressad
1 msk ansjovisspad
1 msk dijonsenap
Persilja
salt
peppar
Gör så här
1. Koka potatis mjuk i lättsaltat vatten, låt kallna helt.
2. Om du ej använder dig av köpes majonäs, vispa ihop 2 ägg gulor, 1 msk vitvinsvinäger tills den blir krämig. Tillsätt olja och vispa, först i fin stråle och slå ihop den.
3. Skala och finhacka lökarna, grovhacka kapris. Blanda majonäs och gräddfil väl. tillsätt resten av ingredienserna utom potatis, rör om och smaka av med salt och peppar.
4. Skiva potatisen, vänd ner den i såsen.
5. Strö över lite persilja och ställ kallt i någon timme. ’
Uppstoppad örtspäckad kyckling med Italiensk salami
6 personer
2 färska kycklingar
2 hekto Italiensk salami, blanda gärna 2 olika till varsin kyckling
1 kruka rosmarin
1 kruka timjan
30 g smör
2 burkar mörkt öl efter tycke och smak
Chicken steak krydda
Cayenne peppar
salt
svartpeppar
Gör så här:
1. Tänd halva grillen med briketter och lämna andra tom. Krydda kycklingen in och utvändigt och klappa in blandningen. Blanda smöret med lite av örterna, Späcka kycklingen med salamin och örtsmör. Skär små jack under skinnet så du kommer åt. Ta dig en klunk av ölen eller häll i glas, kapa övre delen av burken och fyll med resterande av örterna. Grilla kycklingen så den får lite färg, ta sen kycklingen och trä inunder ölen i hålet. Ställ kycklingen på den den sida utan briktter och se till att den står stadigt på burken. Lägg på locket och grilla indirekt i ca 1½ timme.
En fräsch somrig Coleslaw
4 personer
1 Färskt vitkålshuvud
2 Färska morötter
1 Lök
2 Äpplen
1 liten bit kålrot
Gräddfil
Majonäs
Persilja för garnering eller gräslök
Salt
Peppar
Gör så här:
1. Strimla kålen, kålroten, löken, och äpplena i en skål. Använd gärna potatis skalare till moroten och dra den i remsor.
2. Häll i majonäsen, gräddfilen samt kryddorna.
3. Blanda och låt stå i kylen en stund innan servering. Toppa med persilja eller gräslök.
BBQ-sås
8 personer
1 liten lök
3 vitlösklyftor
1 röd spansk chilifrukt
2 msk olivolja
2 msk farinsocker
½ dl mörk soja
½ dl ketchup
1 vitlöksklyfta, pressad
1 dl chilisauce
Gör så här
1. Skala och hacka löken, finhacka vitlöken och kärna ur chilin och finhacka den. Fräs lök och vitlök med olja i en stekpanna tillsammans med chilifrukt och socker.
2. Tillsätt soja, ketchup och vitlök, smaksätt med salt och peppar. Låt koka upp och sedan sjuda ett par minuter. Ta av från plattan och tillsätt chilisåsen
Grillolja av bästa slag
1 dl matolja
1 dl soja helst från din asiatiska butik som är direktimporterad.
2 msk tomatpure
2 vitlökar
Mixa ihop dom kryddor du vill, brukar föredra en blandning på svartpeppar, cayenne
Gör så här:
1. Blanda olja, soja, pure, pressad vitlök och kryddor i en burk och skaka om. Enklare än så är det inte.