Byn vill ge de äldre chansen att bo kvar

GunnarsbynPå onsdagen träffade några i planeringsgruppen för ett trygghetsboende i Gunnarsbyn landshövding Per-Ola Eriksson.- Vi fick inga löften, men det känns som om vi kommit ett steg närmare ett bygge, säger Anna-Lena Lindberg Andersson, ordförande i Råek, efter mötet.

Anna-Lena Lindberg Andersson och representanter från bygden överlämnade en informationsfolder om trygghetsboendet i Gunnarsbyn till landshövdingen.FOTO: Nina Pettersson

Anna-Lena Lindberg Andersson och representanter från bygden överlämnade en informationsfolder om trygghetsboendet i Gunnarsbyn till landshövdingen.FOTO: Nina Pettersson

Foto: Nina Pettersson

Norrbottens län2010-03-04 06:00
Planeringsgruppen vill helst bygga ett trygghetsboende för äldre i Gunnarsbyn under sommaren eller hösten 2011.
- Vår tanke är att hålla tempo, att vi aktivt försöker skynda på processen, säger Anna-Lena Lindberg Andersson.
Hon är ordförande i Råek, som är en ekonomisk förening i Gunnarsby församling, men sitter också i planeringsgruppen för ett trygghetsboende. I går informerade fyra representanter för gruppen landshövdingen och två tjänstemän vid länsstyrelsen.
- Det gick bra, de verkade väldigt intresserade. Vi förde en dialog och vi fick berätta fritt ur hjärtat om våra tankar, för det här handlar om framtidstro, säger Anna-Lena Lindberg Andersson.
Blomstrande bygd
Hon har en vision om en blomstrande bygd där alla generationer finns representerade.
- Varför ska de äldre bo i Boden om de bott på landet i hela sitt liv? Man ska kunna välja om man vill bo kvar eller inte, säger hon.
Om de äldre bor kvar ökar arbetstillfällena. Förutsättningarna för skolan och den service som finns bibehålls och det finns möjlighet för yngre människor att flytta in i området.
- Det är många äldre som sitter ensamma i hus. I ett trygghetsboende slipper de bekymmer med fastighetsskötsel, som snöskottning. De får sällskap av andra äldre, bra mat med mera, säger hon.
Preliminära ritningar
Det finns redan preliminära ritningar på boendet som är i ett plan med tio lägenheter med egen uteplats. Alla hyresgäster har sina lägenheter, på 40-45 kvadratmeter, kombinerat kök och allrum, ett sovrum och ett rymligt badrum, allt handikappanpassat. Utöver det finns gemensamma ytor och kanske hobbyrum.
- Det är oftast så att när de äldre flyttar in så är de jättefriska i början. Sedan får de kanske hemtjänst, men i ett senare skede kan vård behövas. Jag ser helst att människor inte ska behöva flytta för att de blir sämre, säger Anna-Lena Lindberg Andersson.
Ägandet inte klart
Just nu är det Råek som driver arbetet framåt, men hur ägandet ska se ut är inte klart.
- Vi hoppas att vi får så stor ekonomisk hjälp som möjligt. Vi har insett att vi måste bygga huset i egen regi och sedan kommer säkert kommunen att söka tjänster av oss.
Planereringsgruppen välkomnar de som vill göra mindre ideella insatser, som målningsarbete, sy gardiner eller trädgårdsarbete.
- Det är inget tvång att arbeta gratis. Boendet ska gå runt ekonomiskt ändå, vi kan inte förlita oss på frivilligarbete.
Anna-Lena Lindberg Andersson med flera har också en gammal önksedröm om en lokal hemtjänstgrupp, med samarbete över kommungränsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!