Bygden sidsteppad
BODEN. Haradsbygden upprörs över hur Bodens politiker och tjänstemän nochalant viftat bort deras synpunkter i bildandet av nytt Leaderområde.- Leadermetoden ska öka den lokala demokratin, men vi känner oss fullständigt maktlösa.Vi får väl gå till Europadomstolen, säger Gunnar Karlsson, Harads byaförening.
Företagare och byagrupper i Lule älvdal känner sig överkörda av kommunpolitiker och tjänstemän." Vi kan bara konstatera att allting inte gått rätt till när Boden valde att strunta i Leaderprogrammet Framtidslandet och istället enbart satsar på Spiran-fyrkanten", säger fr Sten Sandberg, Edeforsrådet, Britta Jobnsson-Lindvall, företagare i Harads, Bo Jakobsson, Svartlå byaförening liksom företagare och Gunnar Karlsson, Harads byaförening. FOTO: LENA LEFFLER
Foto: Lena Leffler
- Det gjordes utan medgivande av och förankring hos majoriteten av Bodens byar och företagare. Tjänstemän, politiker och landsbygdsrådets styrelse och dess ordförande har nonchalerat oss fullständigt och viftat bort våra synpunkter. Jag upplever att kommunen tror att det här är ett EU-projekt men Leader är ett arbetssätt. Det innebär ju att företagarna har en röst mer än kommunen.
Slår undan benen
- Nu ska vi bara rätta in oss i ledet vilket vi vägrar eftersom vi har pratat med alliansen om våra förslag under en längre tid. Lule älvdal kan också rymmas i Spiranprojektet eller så kan kommunen även vara med i Framtidslandet. Vi som jobbat fram Framtidslandet har också jobbat hårt och nu slår kommunen undan benen för oss, säger Britta Jonsson-Lindvall, företagare i Harads.
Edeforsrådet som representerar Haradsbygden hoppade av landsbygdsrådets årsmöte på grund av demokratifrågan.
- 50 procent av av byarna och företagarna har skickat in sin viljeinriktning till Bodens kommunalråd. Budskapet är att det inte finns någon vilja från kommunens sida att lösa det här när man satsat medel på Spiranprojektet, säger Sten Sandberg, Edeforsrådet.
Bo Jakobsson, företagare men även ordförande i Svartlå byaförening träffade själv Olle Lindström, på Bodendialogens möte.
-Hela världen slutar vid Storsand där kommungränsen går och då går det inte att diskutera deltagande i ett annat Leaderområde. Den officella sanningen är att Spira jobbats fram i en process med 50 möten. Frågan är var de hållit hus, säger Jakobsson.
- Det har i vår kommun genomförts 4-5 informationsmöten. Det är ytterst märkligt eftersom själva Leadermetoden går ut på att allt ska jobbas fram demokratiskt.Jag skulle gärna vilja veta vilka byagrupper, eller företagare som tagit fram strategin i Spira. Den frågan har inte besvarats, säger Britta Jonsson-Lindvall.
Högre upp
Bodens kommuns handläggning av Spiran-projektet har också överklagats av Leader Framtidslandet och privatpersoner till länsrätten. Än är inte överklagningen avgjord.
- Vi har hela tiden haft tankarna att vi måste gå högre upp, kanske till Europadomstolen. Jag förstår inte som kommunmedborgare hur man orsaka en sådan splittring i sin egen kommun,säger Gunnar Karlsson, Harads byaförening.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!