Bodens kommun anklagas för regelvidrig handläggning

BODEN. Bodens kommun anklagas för en regelvidrig handläggning när kommunstyrelsen bara handlagt sin egen bidragsansökan till Leaderprogramet Spiran, men struntat i Skogslandet/Framtidslandet Leaders. - Länsstyrelsen hade redan tillstyrkt kommunens ansökan så då behövdes inget avslag, säger näringslivschef Per-Ulf Sandström.

Bertil Eriksson, ordförande i Framtidslandet Leader. "Eftersom ett beslut om deltagander i ett Leaderområde är förknippat med ett ekonomiskt åtagande för kommunen så är det märkligt att kommunstyrelsen fattat beslut utan ekonomiskt underlag från Spiran Fyrkanten och därmed redovisade kostander för kommunen", säger Eriksson.  FOTO: LEIF HAMMARSTRÖM

Bertil Eriksson, ordförande i Framtidslandet Leader. "Eftersom ett beslut om deltagander i ett Leaderområde är förknippat med ett ekonomiskt åtagande för kommunen så är det märkligt att kommunstyrelsen fattat beslut utan ekonomiskt underlag från Spiran Fyrkanten och därmed redovisade kostander för kommunen", säger Eriksson. FOTO: LEIF HAMMARSTRÖM

Foto:

Norrbottens län2008-04-12 00:17
NSD har tidigare skrivit om det uppslitande bråket som uppstod efter landsbygdsrådets årsmöte den 16 februari mellan de två Leaderprojekten som splittrat byaråden. Nu har Skogslandet/Framtidslandet Leader överklagat Bodens kommuns handläggning av deras ansökan om medfinansiering till Leaderplanen till länsrätten. Bidragsansökan som kom in redan 2 februari har legat på näringslivschefen Per-Ulf Sandströms bord i två månader. Den var ställd till kommunstyrelsen, men hamnade hos näringslivsstyrelsen utan att diarieföras på kommunkansliet som ett ks-ärende.
- Det är fel. Kommunen har motarbetat oss och inte heller visat respekt för vår ansökan. Om Bodens kommun själva begär pengar av kommunstyrelsen till Spiran Fyrkanten borde det vara regelvidrigt att inte ta hänsyn till vår ansökan. Den avser samma fråga men ett annat Leaderområde. Luleå och Piteå ryms väl även under Lule älvdal, säger Skoglandets/Framtidslandets ordförande Bertil Eriksson.
Fel adressat
Enligt kommunchefen Caj Skoglund, som skrev ihop kommunens Spiran-ansökan, så har inte kommunkansliet gjort något formellt fel.
- Om vi får brev som är ställd till fel adressat så är det klart att vi skickar dem rätt.Ingen politiker eller tjänsteman har varit inblandad utan här handlar det om en postöppningsrutin. Kommunstyrelsen väljer själva vilka frågor man tar upp. Jag som förvaltningschef bestämde här att ansökan skulle vidare till näringslivskontoret som handlägger dessa frågor. Om sedan inte näringslivschefen valde att föra frågan tillbaka till kommunstyrelsen får du prata med honom om, säger Skoglund.
"Jag har inte gjort något fel"
Per-Ulf Sandström gjorde inget åt ansökan eftersom han ansåg att det inte behövdes ett avslag eftersom länsstyrelsen beslutat avslå Skogslandet/Framtidslandets ansökan.
- Jag har inte gjort något fel. Nu har jag i alla fall skickat ett tjänstemannabeslut den 8 april där jag avskrivit ärendet utan vidare åtgärd, säger Per-Ulf Sandström.
- Näringslivsförvaltningen har inte handlagt ärendet utan lagt undan ansökan baserat på ovederhäftig information från länsstyrelsen, som inte kan bertraktas som beslutande eller styrande i denna fråga. Kommunstyrelsen har däremot tagit beslut om Skoglunds tjänstemannaansökan som inte har någon förankring och inte behandlas av övriga partier som äger rätt att vara med i processarbetet för att bilda ett nytt Leaderområde, säger Bertil Eriksson.
Skapande och drift av ett Leaderområde följer ett regelverk utformat av EU och är ratificerat av Jordbruksverket enligt en särskild ordning eftersom det rör EU-medel och offentliga medel för utveckling av landsbygden på olika sätt i ett samverkande partnerskap.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!