Bättre på polisfronten

BODEN. När Boden är utan polispatrull ska Luleå täcka upp. Det ska alltid vara minst sex poliser i Boden-Luleå-området. - Men ibland har det varit tufft. Nu blir det bättre, säger Alexander Granberg, lokal fackrepresentant vid Bodenpolisen, och pekar på förbättringsområden.

Norrbottens län2008-04-12 00:16
Många poliser har försvunnit. 1997 tyckte bodenpolisen att det var ett elände. Då hade man minskat från 68 poliser till 39, varav 25 arbetade i yttre tjänst.
I dag är de tolv poliser i yttre tjänst, varav tre jobbar med speciella insatser.
- Vi har varit färre, men kommer att bli fler till hösten. Då blir vi cirka 18 poliser i yttre tjänst, varav tre fortfarande kommer att jobba med speciella insatser, säger Alexander Granberg och tillägger att de även har två områdespoliser.
Ser ljusare ut
Han tycker att det ser lite ljusare ut även om de aldrig kommer att bli lika många poliser som i början av 90-talet.
- Alla pratar om att Boden ligger för nära Luleå. Kanske är det så när cheferna ska ha möten, men när det händer något är tre-fyra mil en lång sträcka.
Alexander Granberg tycker det är positivt för länet att brottbekämpningsenheten nu bildas, men nämner i samma veva att det från början var tänkt att den skulle ligga i Boden. Nu hamnar den i Luleå.
- I den senaste omorganisationen förlorade Boden många poliser. Det är också så att när folk provar andra tjänster, vilket man gör i en organisation, får vi inga ersättare.
Boden har också poliser som är ansvariga för utbildning och kommer fortfarande i höst att ha en utbildningsansvarig, men saknar chef på plats.
Den operativa chefen, liksom mellancheferna, finns i Luleå. Det gör att ingen tar ansvar för att strukturera upp verksamheten, så att personalen i Boden till exempel genomför självskyddsträning i tillräcklig grad, förklarar Alexander Granberg.
- När nu personalen ökar vill vi ha närmare till vår chef. Vi har framfört det här och hoppas att det ska bli en förändring. Vi är flera unga poliser i Boden. Vi är ett glatt gäng och har ambitioner.
Underkända arrester
De påverkas också av den fysiska arbetsmiljön.
Han visar en skiss med nödvändiga förändringar. Den lämnades in till ansvariga i fjol somras.
- Nu har de lovat att det ska bli bättre, men det finns ingen konkret tidsplan. Tre av sex tillnyktringsceller går inte att använda och på sommaren har vi haft upp till fyra personer på tillnyktring i en cell. Vissa av arrestcellerna lever inte heller upp till de nya kraven och ibland har vi därför tvingats åka till Luleå.
Han berättar, att det talades om att lägga ned arresten. Men när det visade sig att Boden har omkring 500 intagningar per år, så ändrade man sig.
- Lokalerna måste anpassas för nu bromsar de oss. Det tär på arbetsglädjen, säger han efter bara två år i tjänst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!