Ja, just nu pågår Filmkonvent´11 på Norrbottensteatern i Luleå. I går och i dag träffas filmbranschfolk på det som räknas som en av de viktigaste mötesplatserna för filmbranschen i Sverige.
Bland de cirka 300 deltagarna finns Svenska Filminstitutets nya VD Anna Serner. Och med ett alldeles nyligt strandat filmavtal i bagaget, ser hon både fram emot och är lite bekymrad över den svenska filmens framtid.
- Jag tror fortfarande att det kommer att bli ett avtal men jag är orolig för att innehållet inte kommer moderniseras så mycket som det borde. Men egentligen vet jag inte så mycket om förhandlingarna eftersom vi inte sitter med. Men det är klart att det inte är bra när en av de parterna som är med nu är utesluten.
Dagens filmavtal tillkom 1963 och löper ut sista december nästa år. Det är den ledande branschorganisationen Film- och tv-producenterna som bara för några dagar sedan hoppade av och Anna Serner gick tidigt ut och varnade för halverat stöd om inget nytt avtal tecknas.
- Det gamla avtalet bygger på hur man såg film förr. Idag behövs nya tänk om hur man ska ge stöd åt film.
Som nytillträdd vd konstaterar hon att svensk film idag ändå mår bra. På ett plan mycket bättre än på länge. På andra plan menar hon att det finns massor att göra.
- Kvalitativt går det riktigt bra just nu. Vi syns mer och mer internationellt och fler väljer att förlägga filmer här, till exempel de amerikanska Millenium-filmerna, säger Anna Serner och fortsätter:
- Tyvärr är detta en väldigt mansdominerad bransch där vita, medelålders män är de som får berätta sina historier. Det är ett demokratiskt problem.
Hur löser man det?
- Vi behöver mer pengar för att fler ska få berätta sina historier. I de bästa av världar skulle vi behöva 150 procent till i stöd och få det. Nu kommer vi nog inte det men man kan ju önska, säger Anna Serner och fortsätter:
- Ur ett finansiellt perspektiv är nästan all svensk film underfinansierad. Produktionsbolagen har svårt att hitta pengar. Och vad gäller smalare film så måste man dessutom hitta flexiblare system för att nå andra distributionsvägar.
Under gårdagen pratades det ytterligare om genusperspektivet inom branschen och hur man kan snabba på jämställdhetsarbetet. Bland föreläsarna fanns manusförfattaren Daniella Mendel-Enk som först efter att ha skickat in ett anonymt synopsis, fick chansen att jobba med tv-serien Solsidan. I dag skriver hon avsnitt till nya säsongen av serien.
På dagens program avhandlar bland annat handelsminister Ewa Björling utrikesdepartementets satsning på att sälja Sverige med filmens hjälp.