"Är det här god personalpolitik?"
BODEN. Kommunals medlemmar misstänker att Bodens barn- och utbildningsförvaltning delar upp längre vikariat för att smita förbi turordningsreglerna.
Barn- och utbildningsförvaltningen har infört "mjukt vikariestopp". En av orsakerna är: "Förändringar inom lagen om anställningsskydd, las, gör att fler allt snabbare får en tillsvidareanställning genom vikariat."
Högre arbetsbelastning
- Jag förstår inte syftet och vad de vinner på det. Det här är människor och så länge som kommunen tar in vikarier finns ett behov. Tar kommunen inte in vikarier är det den ordinarie personalen, som betalar priset i form av högre arbetsbelastning.
NSD berättade i går att utbildade barnskötaren Annika Sandgren och fritidspedagogen Lotta Styvén drabbats av kommunens mjuka vikariestopp. De har vikarierat flitigt under många år. Men sedan de har börjat närma sig tidpunkten då arbetsgivaren måste anställa dem, får de inte längre jobb.
- Är det så att kommunen med flit inte anställer Annika för att hon börjar att närma sig att bli inlasad, så är det under all kritik, säger Zara Leghissa.
Hon undrar om det här är ansiktet utåt som Bodens kommun vill visa.
- Är det här god personalpolitik? Det finns en framtid också när arbetsgivare kommer att få svårt att rekrytera personal. Väljer man den här vägen i stället för att erbjuda trygga anställningar, kontinuitet och en god arbetsmiljö är man illa ute.
"En tillgång"
- Över tid kommer de ändå att lasa in folk. Tänk om vikarierna inte fanns, hur skulle då semestrarna och sjukdomsfrånvaron lösa sig? Vikarierna är en tillgång för verksamheten och personalen ska ha trygga anställningsförhållanden, det är en rättighet. Ser vi ett mönster att det finns behov av folk ska arbetsgivaren anställda de personerna. Det är den största orsaken till att lasreglerna ändrades.
Om en person jobbat 721 dagar på fem år hos en och samma arbetsgivaren måste den anställa personen.
- Det här handlar om personer som har lång yrkes- och livserfarenhet. Det är tragiskt att kommunen inte tar tillvara det. Om man hela tiden tvingas gå som timvikarie behandlas man som b-lagspelare, säger Zara Leghissa.
- För arbetsmiljön är det viktigt med kontinuitet i arbetslivet. Alla har behov av ett socialt liv och kunna planera sin fritid och framför allt sitt familjeliv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!