70-åriga "pojkar" dokumenterar sin uppväxt

MALMBERGET. Bostadsområdet Engelska och Engelska vägen i Malmberget finns fortfarande kvar. Men hur länge - det vet ingen ännu. Det har ett 15-tal seniorer tagit fasta på. Nu försöker de rädda historien om området i gruvsamhället.

Norrbottens län2008-10-14 06:00
Sedan drygt ett år tillbaka gräver och söker ett 15-tal seniorer uppgifter och bilder om Engelska, bostadsområdet i Malmberget.
Gemensamt för dem alla var att de är födda eller växte upp i barackerna på området.
- Det var en fantastisk tid som jag minns det nu, säger Tage Johansson, en i gruppen av seniorforskare. På den tiden var vi alla som en enda stor familj, alla var vi arbetarfamiljer också.
Ingen hade det egentligen bättre än någon annan, enligt vad Tage Johansson minns från sin barndom och uppväxt uppe på Engelska området.
- Jag kan heller inte direkt minnas att det gick nöd på någon, även om ingen heller hade något överflöd att tala om.
Rädda historien
Det "engelskpojkarna", som de kallar sig, är att rädda historien om det Engelska området åt eftervärlden. Och det är bråttom med det, tiden är på väg att springa ifrån dem.
I lördags presenterade de sin första utställning, i text och bild, om vad de har fått fram hittills.
- Vi rotar och söker, säger Sture Gustavsson, 77 år. Och det här som vi kan visa upp på skärmarna är bara en bråkdel av allt material som finns att hämta om Engelska området.
Själv bodde han med föräldrarna i barack 150, som den kallades då. Ett av de hus som kom till under tidigt 1930-tal och var först med att installera vatten och avlopp och därmed även toaletter inomhus.
- 150:an är ett av de hus som fortfarande finns kvar på området, men är i dag moderniserad nästan till oigenkännlighet.
Blivit bitna
Pojkarna, i dag seniorer, bedriver sin forskning hos ABF i studiecirkelform. De har intervjuat varandra och besökt människor de vet växte upp på området för att få deras minnen dokumenterade.
- Vi var massor av ungar här på Engelska, säger Tage Johansson. Vi var så många att vi till och med hade ett alldeles eget fotbollslag, Engelskpojkarna kallade vi oss.
En av pojkarna på området var Roland Holmgren, 77 år. Han växte upp i vad som kallades Gamla Engelska området, de första av bostadsbarackerna som kom till under sent 1880-tal. Baracker som saknade alla moderniteter med utedass, vedbod och matbod ute på gården.
- Visst var det sammanhållning och gemenskap minns han, men klasskillnaderna till LKAB:s ingenjörsvillor som låg nära, var också stor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!