1) Behandlingen av ansökan väntas ta minst två år
Enligt Arbets- och näringsministeriet behandlas ansökan om uppförandet av verket i enlighet med energilagen. Viktiga aspekter att ta hänsyn till för politikerna är frågan om kärnsäkerheten, liksom säkerheten kring byggandet och driften av kraftverket.
Läs mer: Pressmeddelandet på ministeriets hemsida
2) Medborgarna ska få tycka till
Under sensommaren inleds ett remissförfarande där medborgare, andra ministerier (departement), myndigheter, kommuner och organisationer ska få lämna synpunkter på projektet. Svenska myndigheter kommer också att behandla remissen.
3) Negativa reaktioner från Sverige hittills
Enligt Esbokonventionen måste länder som planerar stora projekt samråda med grannländer. Under 2013 och 2014 har Naturvårdsverket skickat den miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som finns till 39 instanser i Sverige. Dit hör kommuner i Norr- och Västerbotten, länstyrelserna, och ett antal myndigheter, bland annat. Vid sammanfattningen kunde Naturvårdsverket konstatera att synpunkterna var "övervägande kritiska", och att många remissinstanser önskade en mer djuplodande analys av kärnkraftsverkets miljöpåverkan och riskerna vid en eventuell olycka.
Läs mer: Naturvårdsverkets sida om samråden
4) Vinster med Pyhäjokiverket
Arbets- och närningsministeriet uppskattar att kärnkraftsverkets positiva effekter på BNP och sysselsättning blir 0,2-0,3 procent.
Enligt Fennovoima AB kommer den årliga energiproduktionen att blir omkring 9 terawattimmar (Twh). Det väntas motsvara 10 procent av efterfrågan på el år 2020. Den nuvarande energiförbrukningen i Finland är 83 Twh, och siffran väntas stiga.
5) Jämförelse med vindkraft
Elen från vindkraften i Finland utgör omkring 1,3 procent av landets energiproduktion, men allt fler vindkraftverk byggs i landet. Föreningen "Svensk Vindenergi" uppskattar att omkring 15 procent av elproduktionen i Sverige kommer att komma från vindkraften år 2020. 2014 producerade vindkraften i Sverige, som är mer utbyggd här än i Finland, omkring 11 Twh.
Läs mer: Svensk Vindenergi
6) Avfallsfrågan är ännu inte löst
Innan utgången av juni månad 2016 måste konkreta planer för hur avfallsfrågans lösning presenteras. Då ska antingen ett program om miljökonsekvenserna vid en egen slutförvaringsanläggning finnas, eller så ska ett avtal om samarbete kring kärnavfallshanteringen med de bolag som för tillfället är ansvariga för avfallshanteringen - TVO och Fortum - presenteras. Detta enligt det principbeslut om byggplanerna som godkändes 2010.