Regionchefen kan bli Årets ledare

Teija Joona är en av tre finalister till Årets ledare i Norrbotten. Hon är divisionschef för service på Region Norrbotten som har över 800 medarbetare och omsätter 1,3 miljarder. "Kan man få ett bättre betyg?" undrar en märkbart rörd Teija Joona när hon nås av nyheten.

Teija Joona, divisionschef service på Region Norrbotten, är en av tre finalister i Årets ledare som delas ut av Norr Media.

Teija Joona, divisionschef service på Region Norrbotten, är en av tre finalister i Årets ledare som delas ut av Norr Media.

Foto: Anders Alm

Norrbottens Affärer2019-12-13 14:05

Grattis! Hur känns det?

– Men vad fantastiskt roligt! Jag blir väldigt rörd. Det hade jag aldrig räknat med, inte en tanke. Kan man få ett bättre betyg? Det är helt fantastiskt och ett väldigt bra slut på det här året, säger Tejja Joona.

Division service är en av divisionerna inom Region Norrbotten och har över 800 medarbetare runt om i länet.

– Vi är väldigt utspridda. Jag brukar kalla vår division för "diversehandeln" för att vi har så otroligt många olika verksamheter, säger Joona.

En del av servicedivisionen är FM, eller Facility management, på regionens sjukhus och i regionhuset. Där ingår lokalvård, kostservice, reception, information, telefonväxel, vaktmästeri, och fastighetsdrift med mera. De har Länsservice som ansvarar för hjälpmedelsförsörjning och återbruk åt alla regionens 14 kommuner. Och fastigheter, där såväl byggande som förvaltande och drift ingår.

– Vi har administrativa processer också – leverantörsfakturor, patientfakturor, ehandel åt regionens projektkontor, HR, upphandling, inköp, bemanning och du hör ju att det är väldigt mycket en diversehandel. Vi har en omsättning på nästan 1,3 miljarder, berättar Teija Joona.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att mitt jobb kan påverka förändring, jag gillar utveckling. Vi är kvalitetscertifierade och det bästa med det är att vi har väldigt engagerade medarbetare. Jag brukar säga att det inte är någon idé att jag ropar från regionhuset att "nu ska vi göra såhär", utan man måste ha medarbetarna med sig. Och de är väldigt engagerade i just det här med utvecklings- och kvalitetsarbete. Inom det området är vi väldigt strukturerade i hur vi jobbar, säger Teija och fortsätter:

– Mina närmaste medarbetare är helt fantastiska! Vi har väldigt roligt. Jag har mina fördelar och mina nackdelar, och vi kompletterar varandra väl. Tillsammans gör vi skillnad. Inom divisionen har vi länge jobbat med att "service skapar en enklare vardag", men vi har ändrat vår målbild till "tillsammans skapar vi en enklare vardag". Hela regionen måste tänka på våra patienter tillsammans. Hur vi ska använda våra skattepengar på bästa sätt. Och hur ska vi tillsammans se till att göra rätt saker så att det blir så bra som möjligt. Vi hanterar skattebetalarnas pengar och det är ett otroligt stort ansvar.

Vilka ledaregenskaper är viktigast för dig?

– Tydlighet, ärlighet, att finnas nära och hjälpa till. Vara modig, som inte är det enklaste, men man kan lära sig att bli modigare. Och att medarbetarna känner att oavsett vad man gör så finns det ett sammanhang, att man finns till för någonting som är större än bara det man gör. Det låter lite fint, men det är så jag tänker. Oavsett om man är lokalvårdare, jobbar inom fastighet, gör löner eller vad det nu än är, så ska man känna att det är viktigt och att man behövs för regionen. Det tycker jag är jätteviktigt, säger Teija Joona.

Övriga finalister till Årets ledare är Anders Hallberg, Tromb och Fredrik Johansson, iTid Tarinfo. Vinnaren presenteras innan jul.

Juryns motivering

Med stort mod engagerar hon medarbetarna till ständig utveckling av verksamheten, med patient och kund i fokus och en tro på att skapa värde för dem som regionen är till för. Bakom handlingarna finns en medveten tanke, tydlighet och ett starkt driv. Hon är en jordnära och prestigelös ledare som skapar en avslappnad stämning där varje person är sedd och lika mycket värd.

Priset delas ut av Norrbottens Affäret i samarbete med i.o.h organisationsutveckling.

Juryn består av Mia Oldenburg, chef studentservice LTU, Sara Nilsson, jämställdhetsexpert, Grete Solvang Stoltz, personaldirektör LKAB, Karin Zingmark, professor Region Norrbotten, Per Selberg, delägare i.o.h., Mats Ehnbom, vd Norr Media och Elin Emborg, tf redaktör Norrbottens Affärer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om