Ny digital jobbmässa ska nå ut till fler

Nästan 150 arbetsgivare samlas på Luleå energi arena nästa vecka, för Norrbottens största rekryteringsmässa. Nytt för i år är att mässan följs av en digital rekryteringsmässa med snabbintervjuer.

Nästan 140 företag var på plats under förra årets rekryteringsmässa på Luleå Energi Arena.

Nästan 140 företag var på plats under förra årets rekryteringsmässa på Luleå Energi Arena.

Foto: Emma Isberg

Norrbottens Affärer2020-02-06 09:15

Den stora rekryteringsmässan äger rum på Luleå energi arena den 13 februari. Bakom mässan står Arbetsförmedlingen i samarbete med Luleå kommun, och totalt finns över 2500 lediga jobb på plats.

– Alla har inte svarat ännu, så jag tror att vi kommer komma upp till 2600 jobb. Det är allt från det första sommarjobbet till programmerare, ingenjörer eller operatörer. Förra året hade vid 2400 jobb och i maj ifjol var 76 procent av de jobben tillsatta. Det är jättestort, säger Lena Remal, som är koordinator och projektledare för mässan.

Vilka är nyheterna för i år?

– Mässan har en ännu större bredd i år i och med att vi har en ny bransch med, gruvbranschen. Där har vi fått med tunga företag som LKAB, Boliden, Kaunis och SSAB. Det är både företag inom gruvbranschen men även underleverantörer.

Nytt för i år är också att mässan kompletteras med en digital rekryteringsmässa, ett koncept som genomförs för första gången i Norrbotten. Syftet är att nå ut till ännu fler.

– Mässan i molnet går av stapeln den 26 februari, med Norrbottensföretag som når ut till hela Sverige och rekryterar via vårt webbverktyg, berättar Lena Remal.

Hur går den digitala mässan till?

– Den äger rum via vår hemsida, där alla företag som deltar spelar in en kort film om sig själva. De blir också intervjuade på den fysiska mässan, där de får berätta mer om vilka de söker. När alla har blivit presenterade är det som black friday, då öppnas linorna till snabbintervjuerna. Företagen sitter och intervjuar på sina kontor, och den som blir intervjuad kan delta via sin mobil eller dator.

Vilka branscher finns representerade på mässan?

– Jag skulle säga att den visar hur marknaden ser ut just nu, exempelvis städsidan som var stor tidigare har blivit mindre i år. Nu är det mer vikt mot försäljning, ekonomi, programmering, industri, vård och restaurang.

Vilka har chans att hitta jobb?

– Den som går ut sista året på gymnasiet, den som går ut universitetet, den som funderar på att byta arbetsgivare och den som söker jobb. För alla som är besökare så gäller det att läsa på om företagen så man vet vad de söker. Det är bra att göra research för att få en fullträff och att ha en plan för vilka företag man är intresserad av, var de är och vad de söker.

Vad hoppas du på med mässan?

– Jag hoppas verkligen att arbetsgivare och arbetssökande ska finna varandra. Vi kan bara ordna en mötesplats, sen måste arbetsgivare och de som söker jobb komma dit. Det jag också hoppas är att arbetsgivare ser med lite andra ögon på den kompetens som varit arbetssökande en tid. Det går faktiskt att klä på kunskap. Det gäller både unga och äldre, att man vågare ge dem chans, säger Lena Remal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om