Varje år slängs i genomsnitt 133 kilo mat per person i Sverige. Totalt handlar det om över 1,3 miljoner ton matavfall.
Genom den nya överenskommelsen "Samarbete för minskat matsvinn" som presenteras i dag samlas livsmedelsaktörer och berörda myndigheter, som tillsammans ska bidra till att halvera det globala matsvinnet till 2030.
Bland andra Norrmejerier, LRF, Arla Foods, Sodexo, Naturvårdsverket, Livsmedelsverket och Näringsdepartementet har anslutit sig.
– Det är bråttom att minska livsmedelssektorns klimatpåverkan. För att lyckas måste vi samarbeta och utbyta kunskap inom branschen. Då kan vi nå FN:s hållbarhetsmål om att halvera det globala matsvinnet till 2030, säger Norrmejeriers vd Anders Fredriksson.
Produktion och konsumtion av livsmedel har stor påverkan på klimat och miljö. 20–25 procent av Sveriges totala klimatpåverkan kommer från just livsmedelshanteringen.
– Ett av de snabbaste sätten att göra livsmedelskedjan mer långsiktigt hållbar är att minska matsvinnet. Därför bidrar överenskommelsen om minskat matsvinn till en stabil matproduktion i hela landet, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.
– Ett tips vi brukar ge för att minska matsvinn av mejeriprodukter i hushållen är att inte stirra sig blind på bäst före datum utan att alltid lukta och smaka på produkten. Oftast håller produkten längre eftersom många har kallare i sitt kylskåp än de +8 grader som vi använder i våra tester för att sätta bäst före datum, fortsätter hon.