Nationellt samarbete ska minska matsvinn

En ny nationell överenskommelse som presenteras i dag ska minska matsvinnet i livsmedelskedjan. Myndigheter och ledande livsmedelsaktörer, bland annat Norrmejerier, samlas kring initiativet.

Flera aktörer har anslutit sig till överenskommelsen för minskat matsvinn i livsmedelskedjan.

Flera aktörer har anslutit sig till överenskommelsen för minskat matsvinn i livsmedelskedjan.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Norrbottens Affärer2020-03-12 09:20

Varje år slängs i genomsnitt 133 kilo mat per person i Sverige. Totalt handlar det om över 1,3 miljoner ton matavfall.

Genom den nya överenskommelsen "Samarbete för minskat matsvinn" som presenteras i dag samlas livsmedelsaktörer och berörda myndigheter, som tillsammans ska bidra till att halvera det globala matsvinnet till 2030.

Bland andra Norrmejerier, LRF, Arla Foods, Sodexo, Naturvårdsverket, Livsmedelsverket och Näringsdepartementet har anslutit sig.

– Det är bråttom att minska livsmedelssektorns klimatpåverkan. För att lyckas måste vi samarbeta och utbyta kunskap inom branschen. Då kan vi nå FN:s hållbarhetsmål om att halvera det globala matsvinnet till 2030, säger Norrmejeriers vd Anders Fredriksson.

Produktion och konsumtion av livsmedel har stor påverkan på klimat och miljö. 20–25 procent av Sveriges totala klimatpåverkan kommer från just livsmedelshanteringen.

– Ett av de snabbaste sätten att göra livsmedelskedjan mer långsiktigt hållbar är att minska matsvinnet. Därför bidrar överenskommelsen om minskat matsvinn till en stabil matproduktion i hela landet, säger Anna-Karin Karlsson, hållbarhetsdirektör på Norrmejerier.

– Ett tips vi brukar ge för att minska matsvinn av mejeriprodukter i hushållen är att inte stirra sig blind på bäst före datum utan att alltid lukta och smaka på produkten. Oftast håller produkten längre eftersom många har kallare i sitt kylskåp än de +8 grader som vi använder i våra tester för att sätta bäst före datum, fortsätter hon.

Dessa aktörer har anslutit sig till överenskommelsen:

Norrmejerier

Orkla Foods

Arla Foods

Fazer

Martin & Servera

Menigo

Sodexo

Potatisodlarna

Atria

Visita

Livsmedelsföretagen

Svensk Dagligvaruhandel

Compass group

COOR

LRF

SCB

Livsmedelsverket

Naturvårdsverket

Jordbruksverket

Näringsdepartement

Överenskommelsen för minskat matsvinn i livsmedelskedjan är ett avtal som koordineras av IVL Svenska Miljöinstitutet i form av ett fristående kansli. Överenskommelsen samlar organisationer över livsmedelskedjan - från producent till konsument, för att göra produktion och konsumtion av mat och dryck mer hållbar.

Målet i överenskommelsen är att arbeta aktivt mot FN:s hållbarhetsmål 12.3 som är att halvera det globala matsvinnet till 2030. Parterna i överenskommelsen förbinder sig också till att sätta och följa upp mål för minskat matavfall och matsvinn och att delta i det samarbetsforum som tillhör överenskommelsen.

Källa: Norrmejerier

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om